DN: Riksbanken har råd att pausa räntehöjningarna

 Den första goda svenska inflationsnyheten på ett bra tag levererades i måndags. Prisökningstakten sjunker till 10,5 procent i april. Räknat i KPIF – där man plockar bort de ökade räntekostnaderna – är den nere på 7,6 procent. 

Sverige är räntekänsligt – belåningsgraden är hög och bindningstiderna jämförelsevis korta. Men många hushåll sitter också på bundna lån som löper ut i höst eller nästa år. Stora delar av fastighetssektorn ska låna på nytt det kommande året. Det tar tid för räntehöjningarna att arbeta sig igenom ekonomin också här.

Också de med bundna lån som löper ut senare i år eller 2024 bör förbereda sig på tre- eller fyrdubblade räntekostnader på sikt.

Men det finns tydliga risker med att ta i för mycket för snabbt. Och det finns i Sverige ett utrymme att inte hasta – att vänta med ytterligare räntehöjningar, 

Om Riksbanken ska fortsätta dela ut medicin tills inflationen har fallit ordentligt finns risken att de sista doserna tar kål på patienten.

DN-ledare 19 maj 2023



Det låga utbudet av bostäder har gett stöd till bopriserna. Men ...

Bankernas lånekalkyler räknar på 6,5 procent bolåneränta när de beviljar bolån, och snitträntan på rörliga bostadslån i april hos de fyra storbankerna ligger strax över 4 procent, enligt jämförelsesajten Compricer. 

Den nuvarande styrräntan på 3,5 procent prognostiseras av Riksbanken ligga kvar fram till 2026 innan den går ned igen. Därför finns det ingen anledning att tro att marknaden kommer att uppleva några större rörelser inom den närmaste tiden, enligt Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg.

Dock är ett möjligt framtidsscenario, enligt marknadsanalytikern, att färre människor på sikt vill äga bostäder som genererar höga månadskostnader. 

DI 22 maj 2023





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

Börsen i Stockholm och New York 4-5 augusti 2024