Leta i den här bloggen

2012-08-09

Tänk om Draghi kan trolla?

Att låta Europeiska centralbanken stå för stödet till krisländerna trollar inte bort kostnaderna. De döljs bara för väljarna, skrev Lars Calmfors i en kolumn i  DN 9 augusti 2012.

-  Att låta ECB och de nationella centralbankerna ta kostnaderna för krisstöden uppfattas ibland som ett sätt att inte belasta skattebetalarna i Tyskland och andra välskötta euroländer. Men någon sådan gratismetod för att ge stöd finns inte, ansåg Carlmfors.

Men är det inte att blanda ihop realt och finansiellt?

Om Tyskland nu skulle bygga ett hus i Grekland eller exportera ännu en Mercedesbil till Spanien skulle det åtgå reala resurser.

Men det som nu är i fråga är kostnader för nedskrivning av lån för hus och Mercedesbilar som redan har levererats. För detta åtgår inga reala resurser.

Om Draghi knappar in ett lämpligt belopp på sin dator och trycker Enter så har han fått fram de finansiella resurser som behövs för att reglera skulden, eller, snarare den nu värdelösa fordran som Deutsche Bank har i sina böcker.

Läs Calmfors här

Läs mitt tidigare inlägg "Grekland, Mercedes, Staten och Kapitalet" här

Dessutom hör det till saken att Basel-reglerna om bankernas kapitaltäckning gör att Deutsche Bank vid en kapitalförlust skulle behöva minska sin utlåning med kanske 20 gånger detta belopp.

Hur kul är det på en skala?


Inga kommentarer: