Leta i den här bloggen

2012-08-11

Thomas Quick, Van der Qwast, Beatrice Ask med flera

Allmänheten måste få veta sanningen

Föreställ er att en psykiskt sjuk man i utbyte mot narkotika och uppmärksamhet plötsligt tar på sig ett 20-tal mord och detaljerat börjar berätta om hur han våldtagit, mördat, styckat och ätit upp kroppsdelarna på sina offer. Föreställ er att åklagare, polis, försvarsadvokat, rättspsykiater och medier tror på honom.

Johan P Eriksson SvD 6 augusti 2012

Full text

Nu kommer det första politiska kravet på en oberoende granskning av fallet Thomas Quick. Vänsterpartiet uppmanar regeringen att låta en kommission granska alla tveksamheterna kring de rättsvårdande myndigheternas agerande. Övriga partier duckar än så länge i frågan.

Vänsterpartiet har bestämt sig för att kräva att regeringen tillsätter en kommission som granskar de tveksamheter som förekommer i utredningarna av Sture Bergwalls, tidigare Thomas Quicks, morderkännanden och därpå följande rättegångar. En skriftlig fråga om vad justitieminister Beatrice Ask gör för att tillsätta en oberoende granskningskommission lämnades in under gårdagen.

I den nya boken ”Fallet Quick – att skapa en seriemördare” kritiseras både rättsväsendet och den psykiatriska vården för att ha medverkat till att fälla Bergwall för åtta mord, utan någon teknisk bevisning och under en period när Bergwall var kraftigt påverkad av narkotikaklassade läkemedel och utsatt för en ifrågasatt terapiform. 

SvD 10 augusti 2012

Full text

Hur kunde rättsväsendet intala sig att Sture Bergwall, alias Thomas Quick, var en seriemördare?

Han hade missbruksproblem och var inte psykiskt frisk. Han var tidigare dömd för sexualbrott. Men i den långa raden av mord han plötsligt erkänt hade han aldrig funnits med ens i utredningarnas utkant.

Det fanns ingen teknisk bevisning som kopplade honom till någon av mordplatserna. I flera av de fall där han tagit på sig skulden hade han bevisligen ljugit. I ett av dem hade han befunnit sig på annan plats.

I ett annat kunde det slås fast att saknade personer som han påstod sig ha mördat i själva verket levde.

DN 6 augusti 2012

Full text

Se även Newsmill

 

Inga kommentarer: