Världsordningen går mot en kollaps

Slutpunkten för den amerikanska hegemonin sätter Münkler vid uttåget ur Afghanistan (2021) efter 20 års fåfänga försök att till höga kostnader modernisera landet.

Med USA:s reträtt ser Münkler också kollapsen för förhoppningen om en liberal, legalt och institutionellt reglerad världsordning med växande demokratiska friheter och respekt för mänskliga rättigheter.

Även Münkler förespråkar att EU utvecklar sig till en geopolitiskt trovärdig aktör

Det väcker många frågor. En är om Europa i sin inre struktur har förmåga att spela en stormaktsroll, när världen är på väg mot förstärkt anarki.

För Europa skulle ett sådant regimskifte i USA innebära krav på att förvandla retoriken om ett geopolitiskt EU till hård verklighet. Det kräver både nya pengar och en ny mentalitet i EU:s ledarskap.

Rolf Gustavsson  SvD 28 januari 2024




”Europa behöver satsa på egen avskräckning”


Trump väntas enligt Pistorius fokusera på Kina och trappa ned engagemanget i Europa, precis som många räknar med att även demokraten Joe Biden kommer att göra.

Men frågan är om Trump också vecklar ihop kärnvapenparaplyet över Europa. Det ultimativa hotet om vedergällning och ömsesidig utplåning som enligt många har förhindrat krig mellan Ryssland och Nato.

”Väskan med den röda knappen bör cirkulera mellan Frankrike, Tyskland och Polen samt Italien och Spanien”, föreslår säkerhetsexperten Herfried Münkler. 

Tomas Lundin  SvD 28 januari 2024



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB