Nu är det klart att ÖB Bydén inte fortsätter

Han har tillsammans med sin fästmö registrerat ett bolag, som han kommer gå över till att jobba i när han slutar.

Cornucopia 19 Januari 2024

https://cornucopia.se/2024/01/enkat-vem-blir-sveriges-nasta-ob/


ÖB Micael Bydén har startat ett konsultbolag tillsammans med fästmön Linda Staaf, rapporterar Expressen. Detta trots att ÖB:s förordnande löper ut först i september. 

”Väldigt olämpligt”, säger arbetsrättsexperten Tommy Iseskog till SvD.

Vad borde Försvarsmakten och regeringen göra i det här läget?

– Jag tycker att han borde avgå.

”I dag och fram tills förordnandet går ut ligger överbefälhavarens fulla fokus på att fortsätta stödja Ukraina, Försvarsmaktens tillväxt och kommande Nato-medlemskapet. 

I en kommentar till SvD skriver polisens presstjänst att det är ett nystartat aktiebolag som inte bedriver någon verksamhet.

”Linda Staaf har inget engagemang i bolaget annat än att vara suppleant.”


ÖB Michael Bydén startar bolag med Linda Staff : "Borde avgå" | SvD



Att bete sig så här gränslöst, är inte bara att sätta sin egen trovärdighet på spel, utan hela Försvarsmaktens

Bydén Ops heter konsultbolaget som han har bildat tillsammans med den tidigare underrättelsechefen på Noa, Linda Staaf, som nu också är hans fästmö. Tillsammans ska de bland annat ägna sig åt ”strategisk omvärldsanalys” när hans förordnande som överbefälhavare går ut i september.

Det hela framstår väldigt praktiskt: på så sätt kan Bydén sömlöst övergå till att tjäna pengar på det kontaktnät och den makt, tyngd och insyn som följer med hans nuvarande roll.

Men ett tyst samförstånd är en bra väg till dåliga beslut, det lärde oss åren med alliansfrihet.

Och det lär oss dagens blocköverskridande överseende med att gränserna mellan makthavare, deras ämbeten och konsultjobb suddas ut. 

När överbefälhavaren ber svenskarna att köpa vevradio samtidigt som han registrerar konsultbolaget på högkvarteret vet vi: vår beredskap mot lobbyism är inte god.

Amanda Sokolnicki politisk redaktör 

Dagens Nyheter 20 januari 2024

https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-overbefalhavaren-visar-uselt-omdome-i-helt-fel-lage/


Kritik har lyfts mot att bolaget redan registrerades och framför allt att dess adress är humorkuben L24, dvs Högkvarteret på Lidingövägen 24. Men förklaringen till det är att såväl Bydén som fästmön har skyddade identiteter, medan bolag inte kan skyddas och måste ha en adress, vilket styr både var eventuella tvister ska gå till tinget, vart fogden ska gå vid utmätning samt vart Skatteverket ska gå vid revision. Man kan inte gå till styrelsemedlemmarna, eftersom de i detta fall alltså är skyddspersoner med skyddad identitet och inte finns i registren. Minst en av dem är också en sk PEP, politiskt utsatt person, dvs ÖB.

Så företaget är skrivet på samma adress som ÖB:s privata post antagligen redan går, dvs Lidingövägen 24. Att sätta en postbox eller annan adress gör att man utsätter skyddspersonerna för risk då de därmed kan knytas till en oskyddad plats och inväntas där, medan L24 är ett skyddsobjekt med beväpnat skydd.

Enkät: Vem blir Sveriges nästa ÖB – Cornucopia?


ÖB:s pressekreterare Therese Fagerstedt delar inte Iseskogs syn på saken och säger i P1 morgon att det inte finns någon tvekan om var Bydéns lojalitet ligger och att Bydén kommer att sitta kvar de nio månader som är kvar på hans förordnande. 

Ett svar som enligt Tommy Iseskog förstärker förtroendekrisen, att myndigheten inte tycks förstå vidden av det som sker. 

– Ja det tycker jag. Det finns inga som helst skäl för att starta det här bolaget ett år i förväg om man inte vill avisera att jag kommer stå till tjänst som konsult därefter och det ska han inte avisera i det här läget tycker jag, säger Iseskog. 

Expressen 20 januari 2024

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/arbetsrattsexperten-byden-bor-avga/


Det var i september 2022 som Micael Bydén och Linda Staaf bekräftade att de har en relation. Men det är bara vid ett fåtal tillfällen som paret har setts tillsammans i offentligheten.

Ett av dem var ”Allsång på Skansen” förra sommaren. 

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/ob-micael-byden-och-linda-staaf-har-forlovat-sig/




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB