Danske Bank och Swedbank i blåsväder

Danske Bank lånade ut 400 miljoner kronor till bostadsköpare som hade fått hjälp att fejka anställningsintyg och löner. 

I centrum står fyra män och en kvinna, alla med rötter i före detta Sovjetrepubliker. 

Enligt EBM har Danske Bank nu sagt upp samtliga bolån som beviljats med stöd av falska handlingar. Alla krediter ska vara betalda och inga förluster ska ha drabbat banken.

Är banken ett brottsoffer eller en vinnare? 

Lasse Wierup DI 15 januari 2024



Säpo inkopplat i utredningen mot Bonnesen, Swedbanks tidigare vd

Chefsåklagare Thomas Langrot vid Ekobrottsmyndigheten uppger för Di att innehållet i Swedbanks rapporter är så känsligt att de omöjligen kunde översättas av någon annan än Säkerhetspolisen.
DI 9 september 2022

Dansk kvinna misstänks för penningtvätt på över 30 miljarder



Beslut om åtal mot Bonnesen skjuts upp

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har begärt, och beviljats, ytterligare tid för att yttra sig om utredningsmaterialet. 

Danske bank utreds i ett flertal länder efter att mer än 200 miljarder euro skickats genom bankens filial under perioden 2007–2015.



Allra värst var det i Swedbank, som förutom penningtvätt i Baltikum gjorde ett katastrofalt köp av den ukrainska banken TAS-Commerzbank för över 5 miljarder kronor 2007

 och hade en före detta vd i form av Birgitte Bonnesen som tvingades försvara sig i tingsrätten.



Ekobrottsmyndigheten, EBM, överklagar den friande domen mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen.

”Tingsrätten har därvid lagt stor vikt vid ordalydelsen av de uttalanden Birgitte Bonnesen har gjort”, står det i överklagandet. 

”Utgångspunkten vid bedömningen ska istället vara den förmodade vilseleddes perspektiv. Vi menar att det finns tydligt stöd i utredningen att allmänheten, bankens intressenter samt marknaden vilseleddes av Birgitte Bonnesen”, står det i överklagan.

Martin Rex DI 15 februari 2023



 – Vi är inte alls tondöva. 

Att dela ut en stor del av vinsten är ett sätt att föra pengarna tillbaka till samhället, säger  SEB:s vd Johan Torgeby.

 Det är orimligt att bankerna är så tondöva när så många kämpar, sa Elisabeth Svantesson tidigare i januari i en kommentar till de aktieutdelningar - drygt 40 miljarder kronor - som prognostiserades för de svenska bankerna.

SvD 25 januari 2024



 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB