Jonung 2021. Den tredje perioden i svensk ekonomisk politik inleds i samband med 1990-talskrisen. Den fasta kronkursen övergavs. Kronan deprecierades kraftigt.

Statsfinanserna ställdes i ordning och ett finans­politiskt ramverk etablerades. 

Genom att förbättra marknads­ekonomins funktionssätt stärks tillväxt­takten.

Många utbuds­reformer är i stort sett gratis att genomföra. 

Export­företagen går mot ljusa tider. En högkonjunktur kräver en stram stabiliserings­politik – inte som regeringen föreslår en expansiv finans­politik.

https://www.svd.se/fel-lage-att-kraftigt-oka-statens-utgifter


Bengt Dennis skrev om Jonung i sin bok bok 500 % , 1998:

"En ständig källa till oro både i finansdepartementet och Riksbanken var dock statsministerns ekonomiske rådgivare, professor Lars Jonung, som under hösten förespråkade att gällande kronkurs skulle överges.

Det var naturligtvis helt rätt av honom att ge uttryck för sin uppfattning men problemet var att den spreds alltför vitt och brett.

I finansdepartementet gick Jonung under beteckningen den tickande bomben men bomben detonerade aldrig, dvs nyhetsmedierna förblev okunniga om vad statsministerns rådgivare ansåg i den mest brännande av alla frågor, valutapolitiken."

https://englundmacro.blogspot.com/2008/02/lars-jonung-sanningen-och.html


Aftonbladet 22/9 2020: ”Magdalena Andersson fick rätt. De stora satsningarna är möjliga för att vi har sparat i ladorna under de goda åren.” Sparat i ladorna? Hm. Var exakt står dessa lador? Och vad innehåller dom? Jo, jag förstår att det är bildlikt menat. Men det är ändå vilseledande och fel.

https://englundmacro.blogspot.com/2020/10/guldet-euron-och-budgetunderskottet.html



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB