Leta i den här bloggen

2009-05-20

Mats Qviberg tar miste om centerpartiet


Sverige mår utmärkt utan euron. Ett medlemskap skulle vara katastrofalt för ekonomin. Jag är egentligen moderat men den här gången går min röst till ett annat parti, skrev finansmannen Mats Qviberg på Newsmill 19/5 2009.

Nu säger han sig skola rösta på centerpartiet "det borgerliga parti som har gjort de bästa kurskorrigeringarna".

Nog har centerpartiet gjort stora kurskorrigeringar under sin förvandling från gammalt landsbygdsparti till en modern toppstyrd Stureplans-liberal valmaskin.

Man kan väl gilla centerns byte av linje om kärnkraften, men nog var sättet för omläggningen något svårsmält för en demokratiskt sinnad person.

På partistämman deklarerade Maud Olofsson från talarstolen att partiet bytt sin sedan 30 år drivna uppfattning. Hon klämde fram en tår i ögonvrån och sade att det hade hon gjort för barnens skull, varpå stämmodeltagarna reste sig applåderade.

Mats Qviberg har väl haft mycket att tänka på under finanskrisen och kan ha missat att vad som meddelades i Ekot måndagen den 5 februari 2007: Centern öppnar för dialog om EMU.

Centerpartiets officiella hållning var nej, när Sverige folkomröstade om euron år 2003. Nu säger partiledaren Maud Olofsson att hon är öppen för en diskussion om EMU i partiet. Det tolkas av en del som att hon håller på att svänga i frågan. Olofsson vill ej säga var hon står.

– Sverige har klarat sig alldeles utmärkt utan att vara medlem av den gemensamma valutan. Men jag inser också att vi i varje stund måste vara beredda på att utvärdera våra ställningstaganden, säger Maud Olofsson.

Centerpartiet är inte att lita på för en EMU-skeptiker. Kunde centern byta uppfattning om kärnkraften blir det väl ingen konst att för den borgerliga enigheten skull, och den egna fortsatta medverkan i regeringen, att byta uppfattning om EMU.

Bilden på omslaget till Centerns valmanifest för också tanken till både den ena och den andra (icke längre existerande) supermakten.

I manifester sägs till väljarna att "Du faktiskt lever i en världsdel som uppfann demokratin, akademin och penicillinet. En kultur som besegrat barbari, fattigdom och epidemier.
Som har rensat ut sina egna spöken och en gång för alla förenats i en fredlig union.
Och om du lyfter blicken lite till så ser du att du inte är ensam. Runt dig står en halv miljard EU-medborgare med samma drömmar och våndor som du. 497 miljoner! Det är fler än USA och Ryssland tillsammans."

Tomorrow Belongs To Me, anar att man författarna till detta opus har tänkt.

Denna utopiska determinism i EU-kramarnas budskap skrämmer. Nästa steg är övertygelsen att detta goda mål är värt stora offer.

Cecilia Malmström är en god representant för denna naivt trosmässiga del av EU-kramarnas skara. Det vore kanske OK om hon vore ordförande i FPU. Men det duger inte när hon nu är vår EU-minister.

Även om Mats Qviberg redan har förhandsröstat kan han ändra sig fram till valdagen.

Inga kommentarer: