Leta i den här bloggen

2009-05-03

Ignoranter i Godmorgon Världen tror att "pengarna måste komma någonstans ifrån"

I Godmorgon Världen,  i dag söndag 3 april 2009, samtalade några ledarskribenter och likställda om den ekonomiska Krisen och vad den betyder för den politiska utvecklingen. En deltagare, som råkade vara en kvinna, det hade lika väl kunnat vara en man, och ingen man invände, tyckte att Anders Borg var duktig som höll hårt i slantarna och att man nog måste höja skatten i alla fall.

Detta eftersom "pengarna måste ju komma någonstans ifrån".

Detta är en vanlig uppfattning bland obildat folk som tror att samhällsekonomin fungerar som privatekonomin och att pengarna finns förvarade i penningbingar som hos Joakim von Anka.

Dom har aldrig hört talas om något så centralt som kreditexpansion.

Dom tror säkert att penningmängden, om dom har hört talas om det, ökar främst genom att staten låter sedelpressarna snurra fort för att finansiera det hemska budgetunderskottet.

Detta är en missuppfattning som de obildade delar med en mängd obildade ekonomer.

I själva verket är det bankerna som genom att öka sin utlåning har ökat penningmängden under den senaste högkonjunkturen. Sedan blev det stopp. Och när bankerna inte kan förnya sina lån på marknaden som de använt i bonusstimulerande syfte för att låna ut till bl a Baltikum, då sjunker penningmängden och efterfrågan om inte staten via riksbanken lånar ut motsvarande belopp.

Detta är inga konstigheter. Det är elementa.

Det är synd att våra styrande inte behärskar elementa.

Läs mer här om monetarismen och Finanskrisen.

Det skulle nog heller inte skada att ta en titt på infon om StabiliseringspolitikInga kommentarer: