Lika barn leka bäst - Anders Q Björkman Björn Barr

Så lyder ett talesätt som brukar anses formulera en sanning. Tankegången ligger som klangbotten i Björn Barrs reportage om ”vit flykt” (begreppet är hämtat från engelskans rimmande och därför lite klatschigare white flight). 

Där berättar han om hur han har fått välvilliga tips om att bosätta sig och sin familj på en plats där alla ser ut som tipsaren och han själv gör, det vill säga som en infödd och typiskt blond svensk.

Jag växte upp i Södertälje och har en viss inblick i den gemenskap som den stora syrianska/assyriska gruppen där utgör. Därför vet jag att suget efter att få bo tillsammans med dem som ser ut som en själv inte enbart finns hos dem med blont hår och ljust skinn, utan att samma sak kan gälla även om man har svart hår och något mörkare hud.

Tanken på att lika barn leka bäst tycks helt enkelt universell.

Personligen har jag dock erfarenhet av mot­satsen: att olika sorters barn kan leka alldeles utmärkt ihop.

Ibland behövs fiktionen för att se hur illa det annars kan gå – och i viss mån redan har gått. I SVT-serien ”Taelgia” (som sändes i höstas, men finns att se på SVT Play) kan vi följa rollfiguren Sibel (Sara Shirpey) i hennes försök att kombinera rollen som polis i Södertälje med att också vara en del av den syrianska/assyriska gemenskapen i staden. 

I tv-serien framstår det som en mer eller mindre omöjlig uppgift.

Anders Q Björkman SvD 7 april 2024

https://www.svd.se/a/BWo5Ov/hur-integreras-om-man-blir-ratad-av-majoritetssamhallet


En dold värld där jakten på bostads­områden med få invandrare pågår dygnet runt. Men är den ”vita flykten” verkligen vit?

Norrtälje och Vaxholm har två saker gemensamt. De är båda kommuner på pendlingsavstånd till en större stad, i det här fallet Stockholm.

Och, de har en relativt låg andel invånare med utländsk bakgrund i jämförelse med Sverige-snittet. Drygt 17 respektive 13 procent.

/År 2023 var över 2 miljoner personer utrikes födda, vilket är 20 procent av befolkningen./

https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/utrikes-fodda-i-sverige/


Anders Q Björkman

https://www.svd.se/av/anders-q-bjorkmanSamma platser nämns gång på gång i en mängd liknande diskussioner på nätet. Ofta är det mindre orter strax utanför storstäderna som sägs vara ett eko av en svunnen tid, 

ett minne av hur Sverige såg ut före de stora flyktingvågorna på 1990- och 2000-talet.

En av platserna ligger en knapp halvtimme från Stockholm C.

Nykvarn 

Men att enbart göra det till en fråga om etnicitet är att göra det väl enkelt för sig.

IFAU:s rapport ”Vill Svensson bo med Svensson?” konstaterar i och för sig att man kan se en viss utflyttning av infödda svenskar i områden som tar emot flyktingar – men samma fenomen gäller för personer födda i Sverige med utrikesfödda föräldrar.

De flyttar också.

– Jag vill till ett område där folk är som jag. Där man känner att barnen kan springa över till grannen och bara knacka på. Så om man gillar att spekulera i bostadspriser känns det ju som att det inte finns något tak för områden som Täby eller Lidingö.

Så snarare än en vit flykt, borde man tala om en rik flykt?

– Ja, eller en högutbildad flykt. 

Björn Barr SvD 7 april 2024

https://www.svd.se/a/kE9wm9/vit-flykt-har-pagar-jakten-pa-bostadsomraden-med-fa-invandrare-dygnet-runt


Björn Barr

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB