Stefan Ingves - Sverige bör byta kronan mot euron

... införa marknadshyror, slopa ränteavdragen och slå ihop Riksbanken och Finansinspektionen. 

Som Riksbankschef flög Stefan Ingves regelbundet till den Europeiska centralbanken, ECB, i Frankfurt. Men eftersom Sverige inte har euro fick han sitta utanför dörren.
....

– Om man inte är med i euron då är man de facto bara en halv medlem i EU, säger han 

Euron är en förutsättning för att svenska representanter ska få vara med i Europeiska centralbankens styrelse 

DN/TT 18 februari 2024


...

Stefan Ingves är annars van vid att vara inne i värmen. Han har haft flera tunga internationella poster, bland annat som ordförande för Baselkommittén, som tar fram globala regler för banker.

Nu är hans karantän över och då tar 70-åringen bladet från munnen.
Ett av hans argument för euron är just att Sverige skulle få sitta med vid förhandlingsbordet.

– Om man är en liten, öppen ekonomi och granne med en stor elefant som fattar beslut om de riktigt stora transaktionssystemen pekar allt i riktning mot att gå med i euron. Om man inte är med i euron då är man de facto bara en halv medlem i EU.

– Det ter sig väldigt udda och hårdnackat att Sverige skulle hålla fast vid sin egen valuta. Man kan välja att göra det, men då har man också bestämt sig, och det är ett politiskt ställningstagande, att man inte vill tillhöra dem som har ett stort inflytande i EU.

Du varnade länge för de svenska hushållens skulder, när slutade du att fokusera på dem?

– Det har jag fokuserat på hela tiden, men med den lagstiftning vi har i Sverige så är det inflationsmål som gäller för Riksbanken. Och sen när vi hade en diskussion i Sverige om det vi kallar för makrotillsyn, så var man mycket noga på den politiska sidan att se till så att det hamnade hos Finansinspektionen.

- Vi har fastnat i ett system där genomsnittsväljarna har valt att gynna sig själva.

Stefan Ingves syftar på att svenskarna har röstat för regeringar som har lovat att ha det på det här sättet, med bland annat en minimal fastighetsskatt och stora ränteavdrag.

Om inflationen i framtiden hamnar på Riksbankens mål på 2 procent och ekonomin ser stabil ut, var bör styrräntan hamna då?

2-4 procent, internationellt sett, för då har du en lite positiv realränta, och då lär det bli ungefär på samma sätt i Sverige.

Borde politikerna, via finanspolitiken, ha hjälpt till mer i finanskrisen och i pandemin?

– Det var centralbankerna som under en ganska lång period fick dra lasset. Med facit i hand så hade det förmodligen varit en lite bättre kombination om man hade gjort lite mer på finanspolitiken.

Stefan Ingves SvD 17 februari 2024



Kommentar av Rolf Englund:

Stefan Ingves svaga argument för att Sverige bör införa  euron

- Som Riksbankschef flög Stefan Ingves regelbundet till den Europeiska centralbanken, ECB, i Frankfurt. Men eftersom Sverige inte har euro fick han sitta utanför dörren.

Men det är ju inget konstigt med det. 

Euroländerna träffades först för att t ex diskutera hur de skall förhindra att Italien, tidigare Grekland, går i konkurs och drar med sig hela europrojektet i fallet.

Därefter möttes alla EU-länders representanter.

Kanske tråkigt för den svenska riksbankschefen, men ett ringa pris för att ha möjlighet att driva en egen ekonomisk politik anpassad för Sveriges behov.

– Det ter sig väldigt udda och hårdnackat att Sverige skulle hålla fast vid sin egen valuta. Man kan välja att göra det, men då har man också bestämt sig, och det är ett politiskt ställningstagande, att man inte vill tillhöra dem som har ett stort inflytande i EU.

OBS att han inte framför några ekonomiska argument för att införa euron.

---

Jag tycker det är skriande uppenbart att räntan världen över är för låg och att en större del av stimulanserna borde ske via finanspolitiken.

Rolf Englund blogg 5 december 2009



Vi 40-talister var solidariska – med oss själva

Lars Jonung SvD 10 September 2023








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB