Nu vill också Socialdemokraterna bejaka tidsandan och sälla sig till bakåtblickarnas växande skara.

De stigande förväntningarnas missnöje är framtidsorienterat, de bästa tiderna ligger framför oss och det gäller att öka takten på vägen dit. 

De avtagande förväntningarnas missnöje är oftast bakåtblickande, de bästa tiderna ligger bakom oss och det gäller att på något sätt återskapa en svunnen guldålder. Donald Trumps Make America great again! är ett typexempel på denna appell till en mytologiserad dåtid.

Sverigedemokraternas politiska berättelse bygger på föreställningen om en förlorad svensk idyll som ”massinvandringen” förstörde. I deras första partiprogram från 1989 sägs att ”Sverige var en idyll, något av ett mönsterland för andra länder att se upp till. Per-Albin Hanssons folkhem var – i stort sett – en realitet”.

Nu vill också Socialdemokraterna bejaka tidsandan och sälla sig till bakåtblickarnas växande skara. ”Att göra Sverige mer som Sverige” är deras nya motto.

”Vi kan konstatera att storleken på migrationen inte stått i paritet med den svenska integrationskapaciteten och vår bedömning är också att Sverige, oavsett politiska insatser, aldrig hade kunnat klara det mottagande vi fick på ett tillräckligt bra sätt”, som det står att läsa i den rapport som Teresa Carvalho och Ardalan Shekarabi presenterade i november 2023.

Finns det alternativ till dessa bakåtsträvande och föga liberala tendenser?

Det tror jag, men under förutsättning att man erkänner grunderna för samtidens kval...  vi måste kunna erbjuda ett övertygande samhällsprojekt där det kombineras den mångfald som präglar ett öppet samhälle med ett starkt gemensamt fundament, ett pluralistiskt samhälle som är något mer än en ansamling främlingar förenade av ett gemensamt pass.

Mauricio Rojas SvD 17 februari 2024

https://www.svd.se/a/on4EoV/rojas-numera-vill-alla-blicka-bakat


Socialdemokratins positionsförflyttning i migrationsfrågan förändrar det politiska landskapet

Mauricio Rojas SvD 6 januari 2024

https://englundmacro.blogspot.com/2024/01/socialdemokratins-positionsforflyttning.html


M och S om kärnkraft och invandring

I verkligheten beslutades de senaste 15 årens villkor för kärnkraften i huvudsak av två energipolitiska uppgörelser. Den första 2009, den andra 2016. Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern stod bakom bägge uppgörelserna. 2016 samlades hela skalan från M, KD och C till S och MP.

Med andra ord: Både S och M stod bakom de grundläggande spelreglerna för kärnkraftspolitiken.

Detsamma kan faktiskt sägas om migrationen.

Både S och M stod bakom den stora reformen av svensk flyktingpolitik 2006.

Det finns en demon i historiedebatten: 2011 års överenskommelse mellan alliansregeringen och Miljöpartiet om migrationspolitiken. Den uppgörelsen beskrivs ofta som allt eländes moder.

I själva verket hade den inte alls den betydelse den tillskrivs i efterhand. Visserligen förmådde Miljöpartiet regeringen att göra det lättare för vissa ”särskilt ömmande” fall att få uppehållstillstånd. Men det var den M-ledda regeringen som kammade hem den stora vinsten på uppgörelsen. Regeringen fick Miljöpartiets stöd för en liberal invandring av arbetskraft och kunde samtidigt splittra oppositionen.

I alliansregeringen drev liberaler, kristdemokrater och centerpartister på för en mer generös flyktingpolitik. Det var de som såg till att papperslösa invandrare fick rätt till skola och sjukvård.  

Tomas Ramberg DN 10 januari 2024

https://www.dn.se/sverige/tomas-ramberg-bade-s-och-m-vill-skriva-om-historien-om-migrationspolitiken/

 

Moderaterna och Alliansen kommer att söka parlamentariskt stöd hos Miljöpartiet.  

Det sade Fredrik Reinfeldt i sitt segertal i natt då han mötte 650 jublande partikamrater 2010.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det svänger fort på räntemarknaden

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen