Det finns en myt om att att ekonomer alltid är oense



Men så är det inte. Tvärtom är ekonomkåren ett snarast övertydligt exempel på att människan är ett flockdjur.

Detta är en förklaring, men ingen ursäkt, för de flesta ekonomers vana att byta uppfattning samtidigt. De flesta av oss minns hur så gott som alla svenska ekonomer slöt upp bakom Bildt-regeringens försök, uppbackade av Ingvar Carlssons och Mona Sahlins socialdemokrater, att försvara den fasta växelkursen.

När det sedan ledde fram ett spektakulärt misslyckande trädde en ny Riksbanksledning till, efter det att Bengt Dennis avtackats med blommor och blivit konsult hos SEB. 

Då bytte alla ekonomer uppfattning och kunde svära på att fast växelkurs var helt fel och att det nu gällde att ha ett inflationsmål. Det var den bästa lösningen, sade ekonomerna minst lika enhälligt som de tidigare sagt att fast växelkurs var roten till allt gott.

Riksbanken har alltså nu ett inflationsmål. Samma sak gäller för den Europeiska Centralbanken, ECB, som styr räntan inom hela EMU-området. Samma ränta i Tyskland som i Spanien, även om det nu går hyggligt i Tyskland men ohyggligt dåligt i Spanien, vars fastighetsmarknad är i fritt fall.

I USA har Fed har till uppgift att både kontrollera inflationen och se till att hålla uppe sysselsättning och produktion i landet. Men för Riksbanken och ECB är det bara uppgiften att hålla fast penningvärde, definierat på något sätt, som har delegerats till dem av de folkvalda politikerna.

Det vore således tjänstefel av Riksbanken att vid bekämpandet av inflationen ta hänsyn till om arbetslösheten hotar att bli för hög. Det har riksdagen bestämt, i största enighet, därtill uppmanad av en enig ekonomkår.

Rolf Englund 2008-08-09

https://www.internetional.se/egoax08.htm


Assar Linbeck har skrivit något av det mest remarkabla som skrivits om krisen.

Det var i Ekonomirådets Rapport 2000, Politisk makt med oklart ansvar, SNS, sid. 15.

Han skrev där:

"Vi menade då /i Ekonomikommissionens rapport (SOU 1993:16)/, liksom nu, att de ekonomiska problemen inte endast, eller ens i första hand, härrör från ekonomisk-politiska missgrepp, som hade kunnat undvikas med skickligare politiker, experter och ämbetsmän."

Enligt Lindbecks analys är det inga personer som kan lastas för vårt lands nuvarande situation. Riksbankschefer, finansministrar, bankinspektörer och bankdirektörer, SNS-chefer och statsministrar kan andas ut.

https://englundmacro.blogspot.com/2006/09/hayek-friedman-keynes-synthesis_07.html








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det svänger fort på räntemarknaden

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen