Stor intervju med Mellby Gård-grundaren Rune Andersson

Nu vill han rikta blickarna mot den bubbla som byggts upp i åratal – en kombination av låga räntor och allt högre skuldsättning samtidigt som priserna på tillgångar stigit.

”Jag har ju tyckt att världen har varit mer eller mindre galen i många år”, säger han.

”För bara två, tre år sedan var känslan att det här kommer bara att fortsätta. Jag har haft så mycket diskussioner med yngre medarbetare och med mina grabbar om att det här inte kan fortsätta. Men i alla år verkade det som att jag hade fel.”

Rune Andersson menar att stora fel begicks av centralbanker såsom europeiska ECB. Även den svenska Riksbanken, som i åratal ignorerade den stora tillgångsinflationen och i stället valde att fokusera på inflationen mätt i konsumentpriser.

”Att sedan köra minusränta i en högkonjunktur!? Vi i näringslivet tyckte inte att det var riktigt klokt”, säger Rune Andersson om reporäntan åren 2015–2020.

De som får bära konsekvenserna av den förda räntepolitiken är dock inte 40-talisterna, Rune Anderssons generationskamrater, utan de som kom in på bostadsmarknaden tämligen sent. Det vill säga de som är runt 30–40 år gamla, som övertygades om att lågräntemiljön var här för att stanna.

Rune Andersson har ett eget riktmärke – summan av inflation plus BNP-tillväxt.

”Om du tror på 2 procents inflation och 2 procents tillväxt så ska det vara 4 procents ränta. Upp eller ner beroende på konjunkturen. Det är inte så noga vad det blir exakt, men i det häradet.”

En så kallad zombiemarknad är nog att vänta för fastighetsbolagen, enligt Rune Andersson.

”De får göra lite nyemissioner för att få in kapital, men för att få in det måste priserna sänkas. Men de kommer nog att överleva. Min gissning är att om räntorna håller kommer några aktörer att få problem, men inte hela branschen. Om jag skulle ha fel om räntorna, alltså att de blir mycket högre, då kan det bli en jättekris.”

Rune Andersson fyller 80 år nästa år. 

”Det man inte kan påverka ska man inte heller bry sig så mycket om.”

Emanuel Side DI 16 juni 2023

https://www.di.se/nyheter/da-kan-det-bli-en-jattekris/


Rune Andersson hos Medborgare mot EMU folkomröstningen 2003

http://www.nejtillemu.com/medborgare/runea.htm


Analys folkomröstningen 2003

http://www.nejtillemu.com/valanalys.htm



 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB