lija Batljans uppgång och fall

 Det kommer att talas om SBB och Ilija Batljan i decennier.

Hur kunde det bli så? I ett dokument redogör Di för det dramatiska händelseförloppet i SBB:s uppgång och fall i 13 ödesdigra steg till och från toppen.

https://www.di.se/nyheter/ilija-batljans-uppgang-och-fall/


Ililja Batljan hade målet att göra SBB till en folkaktie. Det lyckades. 

När bolaget nu kraschat på börsen drabbas över en kvarts miljon ägare. En stor del av dem unga. Över en tredjedel av ägarna är under 31 år.

Lovisa Eklund SvD 16 juni 2023

https://www.svd.se/a/y6y8ER/unga-aktieagare-offer-i-sbb-raset-ilija-batljan-stod-pa-sig


Ilija Batljan avgick som landstingsråd den 3 maj 2011, och tillträdde en befattning som vice VD i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron AB, sedermera namnändrat till Rikshem AB.

I september 2015 kritiserades Rikshem och Fjärde AP-fonden för att ha gett Rikshems ledning, och däribland Batljan, orimligt fördelaktiga konvertibler på bekostnad av pensionsspararna till ett värde av flera miljoner.[AP fondens VD Mats Andersson försvarade dock konvertibelpaket med hänvisningar till den goda avkastning bolaget hade genererat.


Den 9 december 2015 gav bolagets styrelse besked att Batljan avskedades,[eftersom han gjort omfattande fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera företagets styrelse. I efterhand uppgavs även hans mottagande av ett attraktivt hyreskontrakt på Östermalm, från en hyresvärd Rikshem nyligen gjort affärer med, som ytterligare en av anledningarna till hans avskedande.


Ilija Batljan – Wikipedia





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB