Sverige var ett världens socialt mest stabila och välfungerande länder

Paulina Neuding SvD 17 juli 2022

https://www.svd.se/a/v5aPLm/paulina-neuding-sla-vakt-om-sverige-som-vi-kanner-det


Saknad av Katarina Barrling, Cecilia Garme

En stor invandring på kort tid har förändrat Sverige i grunden. Och i ett land av ingenjörer är det de praktiska frågorna som diskuteras: skolresultat, arbetslöshet, bostäder. Men vad skapar folkhemmets försvinnande för känslor hos dem som bor här? Och vad händer med människorna som måste tiga om dem?

Saknad är en berättelse om att förlora något man kanske inte ens visste att man hade. Det är en resa i tid och rum för att försöka förstå varför ett land som betraktar sig som tolerant, vidsynt och framtidsinriktat har så svårt att hantera förändringar som har med människor att göra.


Bokus



Bortom åsikts- och känslokorridor

Vilka känslor är egentligen okej i samhällsdebatten? Finns det utöver åsiktskorridoren också en känslokorridor? Är det fult att känna nostalgi, saknad eller pessimism – blir de olika känslorna klassmarkörer? Paulina Neuding samtalar med statsvetarna Katarina Barrling och Cecilia Garme om boken Saknad: På spaning efter landet inom oss (Mondial).

SvD Podd 10 maj 2022



Frågan är hur man ska förhålla sig till människors känslor. 

Fallande skolresultat, eller arbetslöshet bland utrikesfödda, sådant kan trots allt bli föremål för program och reformer. 

Men vad gör man med att människor känner sårad stolthet, eller längtan till ett hem som inte längre finns?

Barrling och Garme observerar att Sverige inte bara utmärker sig med en snäv åsiktskorridor. Det finns också en ”känslokorridor”, som slår fast vilka känslor som är socialt godtagbara – och vilka som riskerar att innebära att man stöts ut ur gemenskapen.

Paulina Neuding SvD 24 april 2022





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB