Italien omöjligt att reformera

 Även Romano Prodis två perioder som regeringschef slutade i obetydliga resultat. Han stupade i första hand på att de koalitioner han ledde mest bestod av en samling småpartier. Ett tag hade han elva partier i regeringen och det förlamade till och med de skarpaste teknokratiska reformförsöken.

Den svaga offentliga makten utövas av en politisk elit som ogenerat skaffat sig väldiga materiella förmåner. Denna elit, som ofta kallas ”kasten” göder en generell misstro mot makthavarna. 

Ur den föds populismen som både till vänster och till höger undergräver de traditionella politiska partiernas trovärdighet.

Om Draghi skulle lämna nu finns det ingen självklar ersättare i sikte. Då blir den italienska samhällskrisen riktigt akut, både för Italien och för Europa.

Rolf Gustavsson SvD 20 juli 2022

https://www.svd.se/a/nW8ARm/kaoset-gor-italien-omojligt-att-reformera


Prodi: It is politically impossible to propose that now. But some day there will be a crisis and new instruments will be created."

https://englundmacro.blogspot.com/2011/12/prodi-it-is-politically-impossible-to.html


Konferensen bör leda till ett författningsbildande konvent och till vidareutvecklingen av en federal europeisk förbundsstat - Sveriges uppvaknande kan bli omskakande

Rolf Gustavsson SvD 4 december 2021

https://englundmacro.blogspot.com/2021/12/konferensen-bor-leda-till-ett.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB