Wolodarski om Johan Björkman och Maths O Sundqvist

Vi vill gärna tro att rättssäkerheten är stark i Sverige. Men ett antal uppmärksammade fall på sistone visar att den saken inte kan tas för given.

Våren 2003 utnämnde tidskriften Affärsvärlden finansmannen Johan Björkman till den mäktigaste personen i svenskt näringsliv. Han hamnade strax före statsminister Göran Persson som tilldelades silvermedalj i maktligan. 

I motiveringen hette det att Björkman hade ”ett grundmurat förtroende inom svenskt näringsliv, politisk koppling via sitt uppdrag i landets mest offensiva AP-fond, den Tredje, och ett nätverk som slår det mesta”.

Några månader senare var maktpositionen historia. Björkman hade blivit gripen av polis utanför sitt kontor i Stockholm och tagen till förhör, misstänkt för ekonomisk brottslighet.
”Björkmans berättelse kan mycket väl vara riktig”, skrev Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande, men den reservationen hjälpte föga.

Dan Olofsson skildrar utförligt vad Riksgäldens hårdhänta övertagande fick för konsekvenser för finansmannen Maths O Sundqvist. De två var visserligen nära vänner, men om hälften av uppgifterna stämmer befinner vi oss nära ett ”finansiellt justitiemord”.

Sundqvist gjordes snabbt till syndabock i Carnegies haveri under finanskrisen.

Läs mer här 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Swedbank: Svagare krona krävs för att nå inflationsmålet