Bra film av Johan Norberg om finanskrisen, men utan svar

I går var jag på Galapremiär på mingelbiografen Skandia med röd matta och små smörgåsar till läske-drinken för att se filmen "Överdos - en film om nästa finanskris"


Läs om filmen på Facebook


Johan Norberg är världsberömd i hela världen för sin bok "Till väldskapitalismens försvar".


Han är en mycket duktig pojke.


Filmens övertygande och suggestiva budskap var att det kommer att gå åt helvete, som jag har skrivit i 10-20 år.


Filmen hade två teman. Dels att det är farligt att, som Greenspan, Bernanke och många fler, hålla räntan för låg under för lång tid.


Villaägarna blir först övermodiga.


Sedan får de gå från hus och hem.


Men att försöken i USA att förverkliga Ägardemokratin och The Amercian Dream skulle leda till dagens situation, det är onekligen ett nytt budskap från Timbro. 


Filmens andra tema var att det farligt, jättefarligt, med stora statliga budgetunderskott. Därigenom injicerades, likt narkotika, pengar i samhällskroppen.


Och en ny bubbla blåses upp med underskott och räntor nära noll ihop med explicita och implicita statsgarantier för låntagare och långivare.


- Klockan tickar, tiden är inte på vår sida, vi måste göra något genast. Det var filmens slutkläm.


Applåderna smattrade. Mats Johansson och Janerik Larsson såg nöjda ut.


Det var egentligen bara ett fel med filmen. Den anvisade ingen väg ur krisen åter mot en stabil situation.


Det är en allvarlig brist, som man dock inte skall lägga Johan Norberg alltför mycket till last. Dessvärre är det ju så att ingen annan heller verkar veta vad man skall göra.


Filmens icke uttalade, det hedrar dem, buskap var att statliga underskott är farliga för våra barns framtid. Men skulle våra barn få det bättre om underskotten inte hade tillåtits växa?


Det talas i debatten utanför Sverige en del om exit-strategier, metoder för att få upp räntan och ner underskotten utan att det blir depression. Men så konkret har det inte blivit.


En ofta förespråkad lösning vore att minska efterfrågan i främst USA och öka den i Kina. USA är ju världens största skuldland genom sina stora och mångåriga handelsunderskott.


Det kallas Rebalancing.


Det är väl numera egentligen bara riksdagskandidaten (nya moderaterna) Johnny Munkhammar som är emot stöd till Grekland och för The Efficient Market Theory, som Lucas tyvärr fick Nobel-priset för.


Läget är, som filmen övertygande visar, mycket allvarligt. 


Dessutom kommer EMU att spricka.


Om alla dessa kommande katastrofer har jag gjort en samlingssida som heter Cataclysm.


Ha en bra dag.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB