Leta i den här bloggen

2010-09-08

Happy Days are here again, så länge det vararSCB reviderar upp det andra kvartalets BNP-tillväxt från tidigare 3,7 till urstarka 4,6 procent i årstakt, medelar DI.


Anders Borg har lyckats få konjunkturtoppen två veckor före valet, grattis.


Det är väl en blandning av tur och skicklighet.


Den sakligt och moraliskt felaktiga, men valtaktiskt framgångsrika sänkningen av fastighetsskatten har säkert varit en starkt bidragande faktor.


- Lånefesten vägrar ta slut. Utlåningen för bostadsändamål uppgick sammanlagt till 1,639 miljarder kronor i slutet av juli, en ökning med 10,4 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt DI 2010-08-26.


Ja, varför skulle man inte låna, eller höja sitt lån på bostaden, och unna sig en segelbåt eller en ny bil när bopriserna inte har sjunkit som i USA och England utan fortsätter uppåt?


 -Världens finansiella system, eller patienten, som Investors vd Börje Ekholm uttrycker saken,  drabbades av ”hjärtattack” för något år sedan. Nu är världens ekonomier tungt dopade med låga räntor för att starta igång systemet igen och faran är inte över.


– Men i Stockholm märker man inte mycket av krisen. Folk korkar upp champagnen på fredag eftermiddag, krogarna är fullsatta och fastighetsmarknaden blomstrar.


Börje Ekholm föreslår att stockholmarna lämnar huvudstaden för någon dag och beger sig söderut, till städer som Trollhättan och Göteborg. Där är stämningen en annan kunde man läsa i SvD/e24 2010-03-28.


Hur länge varar det roliga?


Svar: Till de svenska bopriserna sjunker.


USA:s huspriser övervärderade med 14,0 procent, Spanska huspriser övervärderde med 55,1 procent, Svenska huspriser övervärderade med 34,7 procent, Engelska huspriser övervärderade med 28,8 procent, enligt The Economist print December 30th 2009.


Men det är ingenting som väljarna bekymrar sig för nu, när alla kurvor pekar uppåt.


När Alliansen firar sin valseger på valnatten kommer jag, likt slaven på triumfvagnen, att påminna om vad som väntar.


Läs mer om bopriserna här.


Have a nice day.

Inga kommentarer: