Leta i den här bloggen

2010-09-03

Action-Bildt föreslår fredsinstitut inom EU- Vi vill inte ha ett rödgrönt Europa som mest reglerar och bromsar. Och vi vill inte ha ett Sverige som mest tvekar och tövar och sitter tyst.


- Vi vill ha ett Europa som gör mer och gör bättre för frihet, för fred och för utveckling.


- Vi skall inte vinna väljarnas förtroende med tveksamhet och tvivel - utan med övertygelsen om det europeiska samarbetets betydelse och med beslutsamheten att bygga det vidare och bättre.


Detta är inga dagsfärska citat. 


De är ur 
Anförande av partiordförande Carl Bildt vid moderat Europakonferens i Stockholm fredagen 12 februari 1999.


Och slutet är inte dåligt. 


Gjort som applådpunkt för partimöten:


För den gemensamma fredspolitiken.


För den gemensamma valutan.


För den nya fria ekonomin.


För ett Europa som åter förenas i frihet och i fred.


I dagens tidning kan man läsa rubriken "Bildt föreslår fredsinstitut inom EU".


Ett brev med förslaget sändes även för artighets skulle, får man förmoda, till EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton.


Institutet, i brevet kallat External Action Service (nästan som SAS) får EU "ett mäktigt instrument för diplomatisk handling. Som navet i hjulet på våra diplomatiska insatser kommer det att stärka relationerna med länder runtom i världen".


Institutet bör ha ett visst mått av oberoende, sade Bildt vid en presskonferens. Detta eftersom det ska kunna ta informella kontakter med "aktörer som den gängse diplomatin inte kan ha band till".


Exakt vilken gren av EU som institutet skulle kunna sortera under är inte klart, men det skulle kunna vara Ashtons kansli. 


Det vore också logiskt om det låg i Bryssel, tycker Bildt.


Läs mer här

Inga kommentarer: