Barbro Hedvall fundamentalist om EMU

Det finns många lärdomar att dra ur den ekonomiska krisen. En är att det är en dyrbar lyx att hålla sig med en egen liten valuta, skrev Barbro Hedvall i en signerad artikel på DNs ledarsida 2009-06-12

Samtidigt påpekar en amerikansk ekonom att lilvet är orättvist och att det är bankerna i
Euroland kan vänta förluster på 375 miljarder dollar, snarare mer än i USA
(Adam S. Posen, Eurointelligence 5/6 2009)

"It seems unfair. This was supposed to be a US crisis.
And now it turns out that the real banking mess is still coming for the eurozone."


Barbro Hedvall är som regel en intellektuell, kunnig och omdömesgill person, som, tror jag, har myntat uttrycket Bunkergänget. Rätta mig om jag har fel.

Men om EU och EMU är hon snarast en troende fundamentalist.
- Det europeiska samarbetet: Ska det växa åt det federala hållet eller sträva efter att hålla så mycket som möjligt på det mellanstatliga planet? Själv tvekar jag inte: det federala spåret för åt rätt håll, skrev hon t ex 21/11 2004

Troende fundamentalister behöver inte argumentera för sin sak. De bara säger, exempelvis, att den ekonomiska krisen har visat att det är en dyrbar lyx att hålla sig med en egen valuta. Troende fundamentalister gillar som regel inte lyx. Tagelskjorta skall det vara.

Men hennes påstående måste faktiskt bevisas. Det är inte helt lätt. Hur skall man mäta, vilken tidshorisont skall man ha, osv.

Att det, som hon påpekar, är dyrt för Sverige att hjälpa Lettland att försvara sin växelkurs är inte något bevis för att det är dumt att ha en egen flytande valuta.

Inte heller hennes argument att kronan åker berg- och dalbana under krisen, kanske hittills mest ner, är heller inget starkt argument. Det är ju faktiskt just i kristider som det är bra att flyta. Om allt vore oföränderligt kunde man ha en fast växelkurs, eller en gemensam valuta, men om det är orostider är det som mest fördelaktigt att ha växelkursen som en stötdämpare.

Det är vanskligt att spå om valutor, men Eurons framtid har väl aldrig varit så osäker som nu. Min egen gamla spådom är att Euron spricker när dollarn faller, vilket den måste göra för att rätta till underskottet i USA:s handelsbalans.

Det har tagit längre tid än vad jag och andra har trott. men som Herbert Stein, sade:
If something cannot go on for ever, it will stop.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB