Leta i den här bloggen

2007-08-20

Fastighetsskatten och krisen på bolånemarknaden i USA

Jag måste hedra den överenskommelse som jag har ingått, sade Fredrik Reinfeldt, statsministern, i Ekot i dag den 20/8 2007

- Vi är naturligtvis öppna för att lyssna in andra förslag, men en sak är väldigt viktigt att säga och det är att de 16,3 miljarder kronor som behövs för att finansiera att hela fastighetsskatten kan tas bort måste in till sista kronan, säger Reinfeldt.

En lång rad myndigheter och organisationer är kritiska till detta.
Det gäller bland andra Svenskt näringsliv, LO, Villaägarna, Boverket och Hyresgästföreningen.

Skatteverket riktar tung kritik mot förslaget.

Detta kan inte komma som en överraskning för vare sig statsministern eller finansministern. De gick in i valrörelsen utan att ha det förslaget i sitt valprogram, men föll undan för en av villaägarorganisationer och kristdemokratledare uppiskad opinion.

Ett historiskt misstag.

Nu avlöser det ena hugskottet det andra.

Grundproblemet är givetvis, som alla ekonomer förstår, att fastighetsskatten i huvudsak var OK. Det var i kombination med den nu avskaffade förmögenhetsskatten som den blev ett problem för ett fåtal.

Men en avskaffad fastighetsskatt är givetvis till fördel för ett flertal villa- och bostadsrättsägare.

Den inträffade olyckan är ett gott exempel på Public Choice-lärans förklaringsvärde.

Synd att Anders Borg, regeringens enda stjärna, skulle lägga sig och mot bättre vetande gå med på att avskaffa fastighetsskatten.

Ett borttagande kommer att trissa upp de redan höga bostadspriserna ytterligare, vilket är trevligt för dem som redan har köpt, men som alla bubblor är de vackrast innan de brister.

Den amerikanska bostadsbubblan spricker nu under stor mediabevakning.

Anders Borg borde ta det som nu händer på världens finansmarknader som förevändning för att dra tillbaka förslaget. Han får väl tillsätta en ny utredning och säga att han har tagit intryck av remissinstansernas kritik.

Det kan väl inte vara fel att lyssna på remissinstanser?


Några länkar:

Huspriser

Fastighetsskatten

Danne Nordling om fastighetsskatten

Hedge Funds
Inga kommentarer: