Stefan Ingves, Viktor Munkhammar och Centralbankernas konspiration
Enligt skolboken ska en centralbank inte bry sig om prisförändringar på sådant som energi och livsmedel, säger Viktor Munkhammar i en fråga till Stefan Ingves. Ändå höjer centralbankerna världen över nu ränteläget (utom ECB som först måste hitta på en metod att höja räntan utan att Italien går i konkurs och spräcker euron).
Varför?
Headline inflation är nu hög och svider i konsumenternas plånböcker. Alla vet att nu är det inflation. Se där ett gyllene tillfälle för centralbankerna att höja räntan och därmed sätta stopp för den långvariga skuldökningen hos hushåll och företag.
---
Stefan Ingves ”Vi har haft en lång diskussion i många centralbanker på temat att många av de prisuppgångar vi har sett har varit av övergående karaktär. Men det här övergående har dragits ut i tid väldigt mycket mer än vad vi trodde tidigare. Dessutom har inflationen blivit högre än vi trodde tidigare. Då har jag och flera av mina kolleger sagt att det uppenbara med facit i hand är att vi är någon annanstans än vi trodde tidigare.”
Viktor Munkhammar: Enligt skolboken ska en centralbank inte bry sig om prisförändringar på sådant som energi och livsmedel så länge de inte sprider sig till övriga delar av ekonomin. Ser vi en sådan spridning nu?
Ingves: Det handlar inte bara om utbudet. Många länder, inklusive Sverige, har med sig en väldigt expansiv finanspolitik. Det innebär att man lagt till en hel del på efterfrågesidan. Då kommer vi förr eller senare i ett läge där finns skäl att fundera på vad som händer med inflationsförväntningarna och olika andrahandseffekter.
Ingves: Företagen och hushållen har en större räntekänslighet än vad de förmodligen någonsin har haft. Det betyder att när räntorna stiger så slår det rakt in i plånboken... Penningpolitikens genomslag i dag är förmodligen ganska stort jämfört med tidigare. Det har fördelen att vi sannolikt får stor effekt på rätt kort sikt och i en sådan värld finns skäl att tro att man kanske inte behöver höja räntan riktigt lika mycket som man skulle ha behövt annars.”
Viktor Munkhammar DI 19 april 2022
Räntorna är på väg upp vilket kan innebära ett brott mot den långvariga prisuppgången på bostadsmarknaden, enligt FI, som dock inte ser en nedgång i sig som som något negativt.
– Det bästa i det här läget vore om vi fick en viss dämpning av priserna, säger Erik Thedéen.
SvT 20 april 2022
Fed’s efforts to control inflation will work mainly through the housing market
Paul Krugman NYT 19 April 2022
Interest rates are still almost ridiculously low by historical standards
Merryn Somerset Webb FT 15 April 2022
Det är dock inte alltid så lätt att skilja på lönepengar och lånepengar. Bilarbetarna på Saab, GM, Opel och Volvo anser sig hämta lönepengar i lönekuvertet, men om bilarna köps med lånepengar kanske även deras lönepengar är ett slags lånepengar.
Likaså anser sig den som fått ett arv av sina avlidna föräldrar bestående av pengar erhållna vid en försäljning av deras hus med stor rea-vinst ha rätt att med gott samvete köpa en segelbåt för pengarna. Detta utan att tänka på att segelbåten är köpt med lånepengar; lånade av den som köpte huset.
Om lönepengar och lånepengar Rolf Englund 12 augusti 2009
År det så hemskt att vi faktiskt inte vet hur vi skall undvika att den nuvarande ekonomin byggd på en allt högre belåning av stigande huspriser skall kunna brytas och ersättas med något annat, vad det nu kan vara?
Rolf Englund 8 juli 2014
Kommentarer