Torun Nilsson på Dagens Industri - klok och förståndig

 Netflix har visat första avsnittet av framtiden

Det nya är vilka hävstänger som de senaste decennierna satts under bedömningarna och drömmarna.

Den viktigaste ekonomiska hävstången är förstås räntan. Satsa 100 kronor i eget kapital och låna 900

Det började på 1990-talet, och det är ingen tillfällighet att rasen i Netflix och andra teknikaktier påminner om när it-bubblan sprack i början av 2000-talet.

Nästa gång, fem-sex år före 2008, kom en ytterligare urkraft, billig kinesisk arbetskraft. Inflationen tycktes utrotad och när smällen kom vräkte kinesiska makthavare in stödpengar och räntan sänktes igen, inte konstigt att börserna repade sig oväntat snabbt.

Det är därför som chocken blir så stor när alla krafter plötsligt och samtidigt verkar åt fel håll - kriget, räntan, globaliseringen och samarbetena.

Men den viktigaste lärdomen är att försöka förstå hävstängerna och svängningarna. 

Ledare:Torun Nilsson DI 21 april 2022

https://www.di.se/ledare/netflix-har-visat-forsta-avsnittet-av-framtiden/


I torsdags frågades riksbankschefen Stefan Ingves och vice chefen Anna Breman ut i riksdagens finansutskott. Ännu är det för tidigt att säga vad kriget leder till, sa Ingves.

Men att lugna marknader är riksbankschefers jobb, och i realiteten ökar risken för panikbromsning för varje dag som kriget fortsätter.

På finansmarknaderna letar man nervöst efter dolda risker i banksystem, hedgefonder och på derivatmarknader.

Meningen var att centralbankscheferna så småningom skulle börja höja igen, för att undvika obalanser. Men varje gång kom något emellan, it-bubblor, terrordåd, skuldkriser och, till sist, pandemi. Räntor sänktes, polariseringen ökade och politikerna fick allt svårare att göra något.

I Sverige har Stefan Ingves, formad av den djupa svenska fastighetskrisen i början av 90-talet, länge klagat på att politikerna inte tagit itu med bostadspolitiken.

Ledare:Torun Nilsson DI 4 mars 2022

https://www.di.se/ledare/med-kriget-ar-en-30-arig-era-over/


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB