På sidan 191 i Riksbankslagens motiveringar avslöjas det

 



En ny riksbankslag Publicerad 28 maj 2021


https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/lagradsremiss/2021/05/en-ny-riksbankslag/



https://www.regeringen.se/49bd29/contentassets/045a703de025471681ad5477583ebd97/en-ny-riksbankslag.pdf


Enkelt uttryckt vill EU-kommissionen och ECB att Sverige ska implementera de unionsrättsliga reglerna i regeringsformen och genomföra en rättslig integration av Riksbanken i Europeiska centralbankssystemet (ECBS), vilket skulle möjliggöra ett införande av euron som valuta i Sverige.

Fokus 15 april 2021


https://englundmacro.blogspot.com/2021/05/forslag-om-en-ny-riksbankslag.html



Riksbankskommittén har överlämnat sitt slutbetänkande ”En ny riksbankslag”  

Riksbankens stabschef Anders Vredin har i egenskap av sakkunnig i utredningen lämnat ett särskilt yttrande till förslaget om ny riksbankslag. 


https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-pressmeddelanden/nyheter/2019/forslag-till-ny-riksbankslag/


I yttrandet heter det bl a:

I utredningen sägs också att Riksbanken – för att efterleva unionsrättens förbud mot monetär finansiering – bör undvika att köpa en alltför stor del av ett enskilt lån svenska statspapper eller att inneha en alltför stor del av den totala mängden utestående statspapper. 

Utredningen hänvisar här till rättspraxis inom EU. ECB har en självpåtagen restriktion (som de alltså kan ändra) att inte köpa mer än 33% av ett enskilt obligationslån, medan den dom som utredningen syftar på (Weiss-domen) landade i att ett rimligt krav är att andra aktörer än centralbanken köper åtminstone hälften av statsskulden. Detta handlar om att centralbankens åtgärder inte ska underminera statens budgetdisciplin. Den av ECB självpåtagna begränsningen utgjorde enligt EU-domstolen en av många faktorer som kunde påverka domstolens helhetsbedömning. 

Kommittén ger dock det felaktiga intrycket att ECB:s egen begränsning är en nödvändig förutsättning för att köpen av statspapper ska vara förenliga med förbudet mot monetär finansiering.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB