Svenskt Näringsliv – en utpräglat pragmatisk röst i samhällsdebatten

Insikten om ägandets avgörande roll för innovationer och välstånd är central. Samtidigt är Svenskt Näringsliv – till skillnad från hur organisationen ibland beskrivs av vänsterdebattörer – en utpräglat pragmatisk röst i samhällsdebatten. Man tar inte ställning för eller mot något parti, utan pratar med alla. Inte minst med Socialdemokraterna.

Den moderna företagarrörelsen växte fram ur 70- och 80-talets kris och ideologiska strider. Vad de flesta förmodligen inte inser är att en del företagsledare då ryckte på axlarna åt socialiseringspolitiken. De var anställda tjänstemän. Vad brydde de sig om ägarfrågor? Inte deras kulle att dö på. Många såg nog rent av fram emot livet under fondsocialismen. I en värld utan kapitalister är verkställande direktören kung.

Janerik Larsson DI 27 mars 2021

Tidigare informationschef på SAF och vice VD på Svenskt Näringsliv. Aktuell med boken ”Det långa loppet – om näringslivets opinionsbildning” (Ekerlids Förlag).

https://www.di.se/debatt/den-storsta-utmaningen-pa-decennier-for-det-fria-naringslivet/

---------

Englund: Enligt min mening lade dom, vilka de nu var, ner SAF, sålde huset till Wallenberg och bytte ut skylten på Industriförbundet.

Socialists at the Gate /Timbro och dess föregångare/

Swedish Business and the Defense of Free Enterprise, 1940–1985 

https://englundmacro.blogspot.com/2020/11/socialists-at-gate-timbro-och-dess.html



 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB