De svåra framtidsfrågorna återkommer på dagordningen i EU
Avstampen för en framtidskonferens sker på Europadagen den 9 maj i Strasbourg.
För att ändra i fördragen ställs krav på enhällighet, det vill säga varje medlemsland har vetorätt. Därtill kommer att förändringar måste godkännas i vart och ett av de 27 medlemsländerna, vilket öppnar för opposition i nationella parlament och kanske krav på folkomröstningar.
Framtidsdiskussionen har historiskt sina rötter redan i förhandlingen i Maastricht (1991) då en del överblivna institutionella knäckfrågor lämnades till senare förhandlingar. Den processen kulminerade vid det katastrofala toppmötet i Nice (2000) som president Chirac ledde. Det avslutades i en motsägelsefull, oklar kompromiss som behövde rekonstrueras av experterna.
För att räta ut frågetecknen och för att förbereda EU för en stor utvidgning av medlemskretsen inkallades ett konvent som utarbetade ett förslag till ”konstitutionellt fördrag” under ledning av Valéry Giscard d’Estaing. Det förkastades i folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna (2005).
Tankepaus proklamerades och två år senare började en omredigering som 2009 kom att kallas Lissabonfördraget. Det antogs slutgiltigt under Fredrik Reinfeldts ordförandeskap i EU.
Rolf Gustavsson SvD 10 mars 2021
https://www.svd.se/manga-fragetecken-kring-unionens-framtid
EUs grundlag - The Constitution
http://www.nejtillemu.com/konvent2007.htm
In 1992, the Danes voted against Maastricht; their government secured opt-outs and, in 1993, the public backed the Treaty on a second referendum.
In 2001, the Irish rejected the Nice Treaty; a year later, after caveats, they gave it the nod.
In 2005, France and the Netherlands voted down the EU constitution; the EU repackaged the constitution as the Lisbon Treaty and carried on merrily.
The Irish said no to Lisbon in 2008 but affirmed it after a rethink in 2009.
https://englundmacro.blogspot.com/2019/04/the-night-of-referendum-as-results-came.html
Flaggan och hymnen är faktiskt inte officiella EU-symboler
När fransmän och holländare hade röstat nej till det som skulle bli en Konstitution enligt amerikansk förebild slopades flaggan och hymnen i det som i panik gjordes om till ett fördrag i Nice.
https://englundmacro.blogspot.com/2020/05/flaggan-och-hymnen-ar-faktiskt-inte.html
Robert Schuman och EU:s symboler
Kommentarer