PO Enquist och löntagarfonderna

1981 hade LO-kongressen, efter förslag av LO-ledningen, beslutat att "löntagarna, inte medborgarna, bör vara fondernas uppdragsgivare". 

LO-kongressen hade visserligen medgivit att "viktiga principiella skäl talar för att fondstyrelserna bör utses i direkta val" men hade i samma andetag framhållit att det "samtidigt finns praktiska skäl som talar för att styrelserna skall utses av de fackliga organisationerna, inte minst det faktum att valproceduren blir mycket enkel".

1982 — Direkta val
I sitt tal i Almedalen inför valet 1982 tog Olof Palme upp frågan hur löntagarfondernas styrelser skulle väljas i framtiden. LO-kongressen hade beslutat att löntagarna, inte medborgarna, borde vara fondernas uppdragsgivare. LO ville ha löntagarfonder, inte medborgarfonder.

I sammanfattningen till det socialdemokratiska kongress- beslutet hade stått att läsa att partikongressens beslut helt överensstämmer med det beslut om löntagarfonder som LO-kongressen hade antagit 1981.

Därtill uppmanad av partiorganet Arbetet, i anledning av att författaren P O Enquist tagit till orda i Expressen, förklarade Olof Palme som sin personliga mening att det skulle vara direkta val till löntagarfonderna styrelser.

Direkta val betydde att löntagarfondernas styrelser skulle utses i val, inte som LO ville, av facket.

Men vem skulle ha rösträtt i valen? Enbart löntagare, sade LO. Men vem är löntagare? Det är svårt att fastställa. Därför ansåg Olof Palme att det borde bli allmänna val, precis som till riksdagen, landstingen och kommunerna.

En modig ledarskribent i den då ännu inte nedlagda Stockholms-Tidningen, med största säkerhet Anne-Marie Lindgren, skrev:

"Visst rymmer frågan om vilka som skall rösta vid fondvalen åtskilligt sprängsstoff. I koncentrat rymmer den nämligen en central tvistefråga i socialistisk teoretisk debatt: skall medborgarna ta makten över företagen, dvs skall man förverkliga socialismen genom förstatligande? Eller skall löntagarna ha inflytande över produktionen enligt den gillessocialistiskt/syndikalistiska modellen?"

Statssocialism eller fackföreningssocialism, det var frågan. Eller som P O Enquist hade skrivit: Vem skall ha makten över fonderna, regeringen, eller facket, eller folket i direkta val?

Sommaren 1983 — Inget löfte givet?
Sommaren 1983 hävdade Kjell-Olof Feldt att något löfte om allmänna eller direkta val aldrig hade givits. P O Enquist, som då trodde och kanske fortfarande tror att allmänna och direkta val till fonderna leder till något annat och bättre än statssocialism, blev rasande. 

Han hade lurats att rösta på fonderna och socialdemokraterna i 1982 års val av löftet om allmänna val till fondstyrelserna.

Ur Rolf Englund, Löntagarfonderna de nya aktörerna... (Timbro)

https://www.internetional.se/fondval31.htm






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB