Leta i den här bloggen

2014-06-09

Göran Perssson, Reinfeldt och påverkansmakten

Nu ger Göran Persson besked i EU:s framtidsdebatt. Han säger ja till mer majoritetsbeslut i unionen. Men han avvisar stenhårt en parlamentsvald kommissionsordförande liksom majoritetsbeslut om skatter.
Dagens Nyheter 2003-01-19 23:09

Cameron förespråkar att EU:s ledare, inte EU-parlamentet ska utse kommissionens ordförande, vilket skulle öka Storbritanniens möjligheter att stoppa Juncker. Reinfeldt anser också att det är EU-ledarnas sak.

- Vi stödjer heller inte idén eftersom det skulle göra det omöjligt för någon annan kandidat och utesluta en rad potentiella kommissionsordföranden. Vi ska vårda balansen mellan olika institutioner, säger statsministern till Financial Times.

IMF-chefen och fransyskan Christine Lagarde har varit på tal för toppjobbet. Men Lagarde säger att hon är fast besluten att fortsätta sitt nuvarande arbete mandatperioden ut, men tillägger att hon är ”smickrad” över att ha blivit omnämnd av britter.SvD/TT 9 maj 2014

Att påverkansmakt över den viktiga ordförandeposten behålls också på den mellanstatliga nivån är önskvärt – i den meningen är Camerons principiella hållning att föredra. 

SvD-ledare signerad Sanna Rayman 9 maj 2014

RE: Påverkansmakt? Vad är det?

Logiken i det hela rör sig i federativ riktning... Sch! säger Kohl åt mig när jag tar upp det.

Då bör svenska folket också ha det klart för sig innan vi röstar om medlemskap. Att komma fem-tio år efteråt och upptäcka att vi plötsligt har gått med i någonting som successivt berövar oss vår nationella bestämmanderätt, det skulle vara att sätta sig i en trettio år lång svekdebatt vad det gäller demokratin.
Det vill jag inte göra.
Göran Persson 1997-10-13, Fichtelius, sid. 391


Maktkamp mellan Europaparlamentet och Stats- och regerinscheferna

Vid sitt framträdande hos SNS talade Göran Persson om Europaparlamentets växande maktambitioner.

- Man måste behandla dem artigt och med respekt, annars blir det låsningar, ungefär så sade Göran Persson

Cameron, Reinfeldt, Merkel Toppmöte på Harpsund om Juncker
Rolf Englund blog 8 juni 2014

FederalismInga kommentarer: