Oligarkins järnlag - Principal–agent problem

 Den första sociologiska järnlagen formulerades av tysken Robert Michels år 1911 Lagen säger att varje organisation oundvikligen med tiden utvecklas till en oligarki eller fåtalsvälde. 

Wikipedia beskriver processen så här: ”De som är engagerade och tar ett större ansvar i organisationen belönas med ledande roller. Ledningen organiserar sig därefter som en grupp för att stärka sina gemensamma intressen. När en organisation blir permanent, bildas ett funktionärsskikt, som förr eller senare blir till fåtalsvälde”.

Alla som jag känner som har insyn i det svenska partiväsendet vittnar om att beskrivningen sitter som en smäck även för vår del. Den sista spiken i demokratins kista var nog införandet av partistödet som innebar att funktionärerna berövade partimedlemmarna den rest av medlemskontroll som låg i att de betalade partiledningarnas löner.

En liknande järnlag uppträder i privata aktiebolag där konflikt kan uppstå mellan ägare och företagsledningar om det saknas starka ägare som lyckas hålla ledningsskiktet i koppel. Professorerna Oliver Hart och Bengt Holmström fick dela 2016 år ekonomipris till Alfred Nobels minne för att de begrundat hur företagsägare kan undandra sig denna variant av Michels järnlag som kallas ”principal och agentproblemet”.

Patrik Engellau 15 oktober 2022

https://detgodasamhallet.com/2022/10/15/patrik-engellau-jarnlagar-2/


Principal–agent problem Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Principal%E2%80%93agent_problem



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB