Här skall jag försöka förklara teorin om optimala valutaområden för Lydia Wålsten





Här skall jag försöka förklara teorin om optimala valutaområden för Lydia Wålsten, tidigare  kommunikationschef på Timbro, nu ledarskribent på SvD.

Stödpaketet från EU-länderna skall rädda euron. Det är samma länder som skall räddas nu som räddades förra gången som euron hotade att kollapsa. 

Då var det en finanskris, nu är det ett virus, men orsaken är den fasta växelkursen som man får när man inför euron.

SvD Ledarredaktion diskuterade häromdagen EU-kommissionens nya stödpaket under ledning av  Lydia Wålsten under rubriken Sverige öppnar nog plånkan för EU.

https://englundmacro.blogspot.com/2020/05/sverige-oppnar-nog-plankan-for-eu.html


De nämnde inte federalism och heller inte, det är jag ganska säker på, optimala valutaområden.

Götaland, Svealand och Norrland har samma valuta fastän områdena är ganska olika. Det fungerar, någorlunda, eftersom det över statsbudgeten sker stora transfereringar även, men inte bara, genom skatteutjämningsbidragen.  

Göran Persson:
Man kan å andra sidan ställa sig frågan om Europa verkligen är ett optimalt valutaområde.

I ett sådant rör sig människor och kapital fritt och utjämnar svängningar i efterfrågan mellan de olika delarna av valutaområdet.

Men den finska skogsindustrin ligger inte i samma konjunkturfas som den tyska bilindustrin eller den spanska vinproduktionen. Det kan uppstå väldiga spänningar inom en Europa-union som inte har medel att utjämna dessa skillnader. 

Jag brukar säga att när en arbetslös finsk skogsarbetare lätt och villigt rör sig till en spansk vingård för att ta ett nytt jobb, då har man den rörlighet på arbetsmarknaden som krävs för att införa en gemensam valuta.

Överstatlighet är kärnfrågan.

Men EMU är en större fråga än en diskussion om konvergenskriterier och valutaväxling. Det handlar i själva verket om vilken typ av Europaunion som nu kommer att växa fram.

Det skrev Göran Persson om EMU och federalismen i boken "Den som är satt i skuld är icke fri"  s. 178-182.

https://www.nejtillemu.com/goranpfederalismskuld.htm

Nils Lundgren:
I kort sammanfattning kan sägas att ett optimalt valutaområde måste ha god geografisk arbetskraftsrörlighet inom området eller möjlighet till kraftfulla fördelnings- och regionalpolitiska åtgärder för att motverka tendenser till regional obalans eller god flexibilitet nominella löner och priser uppåt och nedåt.

Rent teoretiskt kan endera av dessa tre räcka för att det skall vara möjligt att utan alltför stora problem ha en gemensam valuta. I praktiken vet vi att normalt inget av kriterierna är tillräckligt väl uppfyllt för att i dag existerande valutaområden skall fungera riktigt bra.

De båda första kriterierna uppfylls bäst i nationalstater, där språklig och kulturell gemenskap underlättar geografisk rörlighet och där en kombination av nationell solidaritet och en stor offentlig sektor med välutbyggda transfereringsystem möjliggör omfattande regionalpolitiska insatser.

http://www.nejtillemu.com/nilslundgren.htm#helsinki

Lars Calmfors skrev så här om optimala valutaområden redan i SOU 1996:158. Leif Widén gjorde en utmärkt sammanfattning år 2003 . 

Utredningen skev: "Sammanfattningsvis gör vi bedömningen att de stabiliseringspolitiska kostnaderna av att låta samtliga EU-länder ingå i en monetär union kan vara stora, eftersom störningar som är specifika för ett land eller en mindre grupp av länder förekommer i betydande omfattning. En del talar dock för att det finns en liten kärngrupp av EU-länder som är tillräckligt lika för att de stabiliseringspolitiska invändningarna mot att ingå i en monetär union ska vara ganska svaga. Det mesta tyder emellertid på att Sverige, i likhet med Finland, inte tillhör denna grupp."

http://www.nejtillemu.com/medborgare/calmforswiden.htm


P-O Edin, tidigare chefsekonom på LO 
Affärsvärlden, nr 12, 2002-03-20

Det stora beslutet var bildandet av EMU. Det är en dum konstruktion - skulle vi rösta om huruvida EMU skulle vara kvar eller inte så skulle jag tveklöst rösta nej.

Felet är naturligtvis att Europa är inte ett optimalt valutaområde. 

Det finns så stora skillnader internt.

Men om samarbetet skulle spricka på grund av jättehög arbetslöshet i vissa regioner? Då kommer någon regering eller något parti att säga att de helt enkelt kliver ur EMU. Det enda som /annars/ kan göras är att resten av Europa skickar väldigt mycket pengar till dem.

P-O Edin, tidigare chefsekonom på LO Affärsvärlden, nr 12, 2002-03-20

http://www.nejtillemu.com/edin.htm#dumt


- It is politically impossible to propose that now. But some day there will be a crisis and new instruments will be created.

Romano Prodi, EU Commission President. FT 4 December 2001

Prodi, Göran Persson och federalismen


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB