Ekonomen Calmfors säger nej till EMU, medan amatören Calmfors säger Ja

Lars Calmfors, vår meste EU-utredare och chef för Finanspolitiska Rådet, har på DN Debatt i dag 15/1 2010 lyckats komma fram till slutsatsen att Sverige nu bör gå med i EMU.

Någon annan slutsats är inte möjlig om man skall fortsätta att vara med i etablissemanget.

Det intressanta med hans artikel är att han i de ekonomiska resonemangen, vari han är en sakkunnig professor, övertygande visar att EMU inte skulle vara bra för Sverige.
Som han påpekar har det heller inte varit bra för Irland, Grekland eller Spanien.

Det viktigaste, egentligen helt avgörande, argumentet mot EMU handlar om att det är dumt att ha en gemensam ränta över ett så stort område med länder med så olika förutsättningar, asymetriargumentet.

Om det skriver Calmfors:
- De mest aktiva EMU-förespråkarna har närmast velat förlöjliga argumentet om asymmetriska störningar. Men argumentet måste uppenbarligen även fortsättningsvis tas på största allvar.

Hur skall nu ekonomiprofessorn Calmfors komma fram till att vi bör gå med i EMU?

Det gör han genom att ta av sig sin professorshatt och sätta på sig amatörhatten.

- Utifrån ett mer allmäneuropeiskt perspektiv är det berättigat att ställa frågan om det verkligen är önskvärt att Sverige, när alla drabbas av ekonomisk kris, ska vinna fördelar på andras bekostnad genom en svag valuta.

- Framför allt kan man se det som ett övergripande värde att ett svenskt deltagande i eurosamarbetet kan antas bidra till ökad politisk integration i Europa.

Detta argument, skriver Calmfors, är enligt min mening det viktigaste och har lett mig till slutsatsen att Sverige bör införa euron.

Om detta kan man olika uppfattning.

Man kan, som Calmfors, anse att Sverige skall ingå i EMU, trots att det är dåligt för Sverige, syfte att bidra till ökad politisk integration i Europa.

Men i detta ämne är Calmfors inte professor. I denna fråga är han bara en vanlig medborgare, kanske till och med en ovanlig medborgare.

De flesta medborgarna är inte för att säkert försvaga Sveriges ekonomi för att kanske bidra till ökad politisk integration, kodord för Unionen, den nya Europeiska Staten med flagga, hymn, armé, utrikesminister, parlament, en Domstol som vi alla lyder under och, som oundgänglig beståndsdel en gemensam valuta inom EMU.

Hade Calmfors varit lite modigare hade han skrivit rent ut, och inte bara implicit, att EMU inte är bra för Sverige.

Men det lönar sig föga att vara modig i Sverige.

Bättre då att uttala sig för ett europeiskt samarbete, att bli samarbetsman, eller kollaboratör, som det heter med ett finare ord.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB