Leta i den här bloggen

2009-02-18

Det är Kontantinsatsen, Stupid!

Det var en gång för länge sedan vanligt med gammalmodiga bankkamrerare som sade åt hugade fastighetsspekulanter att det nog gick att låna till villaköpet men att man skulle ha en egen kontantinsats på 25 procent.

Det var ju inte så roligt för den unga familj som ville köpa ett småhus eller en mindre lägenhet för 2,5 miljoner kronor.

Men det var roligt för banken. 

För om huset skulle sjunka med 25 procent i pris och familjen inte kunde betala sina räntor skulle det visserligen drabba de boende, men banken skulle inte förlora några pengar och därmed skulle heller inte hela det internationella banksystemet hotas av kollaps.

Men det var då det.

Sedan kom dom smarta 27-åringarna och ersatte den gamle kamrern och så blev det som det blev.

Nu försöker alla ansvariga - som varit oansvariga -  att låtsas som om det nu inträffar är helt unikt och oförklarligt och förmodligen bottnar i alla dessa konstiga nya instrument som ingen riktigt  förstått, som Credit Default Swaps. Men det var en vanlig fastighetsbubbla som är som bubblor alltid har varit sedan tulpantiden.

Allra första med att avskaffa topplånet i Sverige var statliga SBAB, som därmed en kort tid fick en konkurrensfördel gentemot de andra bankerna. 

En som väl bör känna till detta är SBABs dåvarande informationschef som numera ingår i Riksbankens direktion som vice riksbankschef.

Om en lånetransaktion går fel är det givetvis både låntagaren och långivaren som är ansvariga för detta. Således även den unga familjen.

Men, tycker jag, den större skulden bör läggas på de som hade betalt för att förstå detta, bankdirektörer, bankinspektioner och centralbankschefer.

På dom!

De banker som behöver statligt stöd skall givetvis tvingas byta ut sin VD och sina styrelser.

Dom har misskött sig och för att bekämpa Moral Hazard är det för framtiden av värde att till exempel SEBs styrelseordförande och VD vet att deras föregångare blev avsatta för att de hade försatt banken i en onållbar situation.

Detta bör ske även i ett litet land som Sverige där alla känner alla.

Kanske i synnerhet där. Inga kommentarer: