Leta i den här bloggen

2008-01-19

Bush: "We are all Keynesians again"

Bush sade inte bokstavligen att "We are all Keynesians again", men det måste väl i alla fall vara innebörden av det stimulanspaket på 140-150 miljarder dollar som han föreslog för att förhindra en recession, eller något ännu värre, som börjar på bokstaven D.

I Sverige var Keynes först allas sjävklara idol och sedan, när sänkta skatter var målet för alla nyliberaler, allas om inte hatobjekt så i alla fall förlöjligandeobjekt.

Med sänkta skatter, eller nu senare, sänkt a-kassa, skulle man få fart på hjulen.

Ja, så här i efterhand så låter det otroligt, men så var det.

Man hade glömt att tillgång och efterfrågan, just det, efterfrågan, är grundläggande begrepp inom nationalekonomin.

Anders Borg, regeringens inte bara klarast lysande stjärna, utan enda lysande stjärna, förundrades över svenska ekonomers keynesfobi i Ekonomisk Debatt nr 7 2003.

Den ekonomiska debatten handlar till häpnadsväckande stor del om huruvida och vilken vecka som Fed skall höja eller sänka räntan, med 0,25 eller kanske till och med 0.50 procent.

Tur för USA att dom inte är med i EMU, för då hade dom inte haft någon ränta som kunde höjas eller sänkas.

Tur för USA att dom inte är med i EU för då hade stabilitetspakten, av somliga benämnd stupiditetspakten, lagt hinder i vägen för det stimulanspaket som en enig politikerkår i USA, nu, när presidentvalet närmar sig, är ense om.


Några länkar
John Maynard Keynes
Supply and Demand
Göran Persson

Carl Bildt och Mona 1992

Stabilitetspakten
En ränta för hela euro-området

"We are all Keynesians now"

2 kommentarer:

Danne Nordling sa...

Du skriver: "Man hade glömt att tillgång och efterfrågan, just det, efterfrågan, är grundläggande begrepp inom nationalekonomin."

Det är värre än så. Räntan tycks leva ett eget liv som på ett metafysiskt sätt påverkar ekonomin. Man ser inte att räntan är ett (långsammare) sätt att påverka efterfrågan. När räntan sjunker blir olika tillgångar mera värda, främst bostäder och även aktier, och då behöver många inte spara. Dessutom kan en del t o m låna för att konsumera.

Varför då inte skattesänkningar istället? Dessa måste finansieras till sista kronan, säger Nuder och får medhåll av Anders Borg. Ofinansierade sänkningar är detsamma som att man "trycker pengar" vilket alltid är detsamma som inflation enligt alla politiska ekonomer. Då kan det inte bli någon stimulans, vilket gör att man tar till räntan istället.

Det är väl bara 'österrikarna' som genomskådar denna undanmanöver. Men de har ett helt annat paradigm för stabiliseringspolitiken och har ingen chans att komma in i den tongivande debatten.
/DNg

Rolf Englund sa...

Jag har samlat info om 'österrikarna'
på http://www.internetional.se/ostskol.htm