Varför får ledningen för Skatteverket sitta kvar? Magdalena Andersson
För ett par veckor sedan avslöjade ”Uppdrag granskning” att Skatteverkets näst högsta chef, överdirektör Helena Dyrssen, ringt för att varna sin gamla kompis Frank Belfrage när SVT började granska att han placerat sina pengar i skatteparadis.
Även generaldirektör Ingemar Hansson kände till Dyrssens samtal. Hansson är också tidigare kollega till Frank Belfrage. Tillsammans jobbade de som topptjänstemän för regeringen Reinfeldt. Hansson och Dyrssen som statssekreterare, Belfrage som UD:s högste ämbetsman och Carl Bildts närmaste medarbetare.
Det pikanta i den här historien är att finansminister Magdalena Andersson, som är ansvarig för Skatteverket
Statsvetarprofessorn Bo Rothstein har forskat mycket om korruption och tillit. Enligt honom har Skatteverkets ledning brutit mot centrala principer i den svenska grundlagen, nämligen att myndigheter ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.
Rothstein anser inte att ledningen kan sitta kvar.
– De har enligt mitt förmenande visat sådan omdömeslöshet att de borde entledigas, sa han i en intervju i Expressen.
Finansminister Magdalena Andersson sa efter avslöjandet att ”vi kan inte ha det så att det sprids en känsla av att människor behandlas olika av Skatteverket”.
En känsla? Det är väl inte känslan som är problemet? Och är det inte så att ”känslan” av olika behandling snarare förstärks om grova övertramp från höga chefer inte får några konsekvenser?
Denna självklara slutats av sitt eget resonemang drog dock inte finansministern.
Karin Pettersson Aftonbladet 24 april 2016
https://www.aftonbladet.se/ledare/a/4dVE6e/varfor-far-ledningen-sitta-kvar
Skatteverkets sparkade generaldirektör är fortfarande Skatteverkets generaldirektör
SvT 1 juni 2017
https://englundmacro.blogspot.com/2017/07/skatteverkets-sparkade-generaldirektor.html
Kommentarer