Tobisson, löntagarfonderna och Tidsandan

Lars Tobisson har gjort en värdefull insats genom att skriva en bok som kommer att bli standardverket om kampen om löntagarfonderna.

Så här i efterhand kan det, i synnerhet för de som är födda på 70- och 80-talen, eller än senare, framstå som obegripligt att socialdemokraterna och LO i början och mitten på 1970-talet lade fram förslag som skulle ha lett till att Sverige blivit socialistiskt, nästan som Östtyskland, om ungdomarna vet vad det var.

Rekordåren avlöstes runt 1968 av vänstervågen.

Olof Palme besökte Fidels Castros Kuba 1975.

Den I5 april 1975 intog Pol Pots styrkor, med blivande talmannen Birgitta Dahls gillande, Kambodjas huvudstad Pnom Penh och inledde masmordet känt från filmen Killing Fields.

Den 30 april 1975 lämnade de sista amerikanska trupperna ambassadens tak med helikopter och Saigon intogs enligt myten av FNL eller VietCong som de själva också kallade sig.

I själva verket intog Saigon av Nordvietnamesiska trupper med ryskbyggda stridsvagnar.Kapitalismens rykte var också i botten efter stagflation
och den djupaste lågkonjunkturen och börsnedgången sedan 1930-talet.


"Den 27 augusti 1975 slog nyheten ned som en bomb i den svenska debatten"
"Revolution i Sverige" stod det på DN:s löpsedlar.
Boken "Löntagarfonder" hade kommit ut.
- Huvudförfattare var den då 61-årige LO-ekonomen /Rudolf Meidner/,,När Meidner-förslaget kom kunde Anders Björck gå ut till pressen och meddela att moderaterna redan i partiapparaten hade remissbehandlat och förankrat partiets nej till löntagarfonderna.

Läs mer här

Kapitalismen har fyllt sin historiska funktion. Kapitalismen kan gå.
Socialdemokratin har inte förlorat regeringsmakten. Inget tyder heller på att den kommer att göra det.

Bo Södersten i "Den svenska sköldpaddan"
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sju chefsekonomer med delade meningar (2,5 eller 2,25)

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet