Margot Wallström och Prinsen

Margot Wallström vill bli utrikesminister sägs det.

I Bryssel chefade hon bl a över Prince-programmet.

PRINCE-programmet (program för att informera de europeiska medborgarna) ”kompletterar och förstärker kommissionens permanenta informationverksamhet för särskilda politikområden”. Programmet sägs föra samman medlemsstaterna och samhällets organisationer på frivillig basis i en strävan efter decentralisering och närhet till medborgarna.

Det låter väl fint?

Mindre trevligt låter det att åtgärderna ”samordnas av GD X (Tionde Generaldirektoriatet)” och sköts gemensamt enligt samförståndsavtal med medlemsstaterna och kompletteras med samfinansieringsavtal.

- Detta är ett viktigt steg i utvecklingen av informationspolitiken för Europeiska unionens medborgare, skriver Kommissionens befullmäktigade i Sverige.

De motsträviga EU-medborgarna skall således med hjälp av sina egna skattepengar fås att förstå att EU och EMU är bra.

Inte ens den berömde Machiavelli hade kunnat räkna ut det bättre.

Jag friskar upp mitt minne i Nationalencyklopedin och läser:

Machiavelli, Niccolò, 1469-1527, italiensk statsman, historiker och filosof. Framför allt genom de kontroversiella läror M. förde fram i "Il principe" kan han sägas ha grundlagt den s.k. realpolitiska traditionen i västerländskt politiskt tänkande och samtidigt ha givit upphov till den dåliga klang som fortfarande vidlåder hans namn ("machiavellism", "machiavellisk").

M. framhöll bl.a. att en furste för att uppnå och hålla sig kvar vid makten ofta tvingas göra sig skyldig till handlingar som i det privata livet skulle betraktas som förkastliga - lögn, mord, svek, skoningslöshet.

Det viktigaste politiska målet var för M. skapandet av en italiensk enhetsstat under en stark furste.

År 1513 tillkom hans mest berömda verk, Il principe ("Fursten") eller - som den heter på engelska - The Prince.

Mer om Margot Wallström här.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Tickande bomben i Heimstaden AB