IMFs dödsdom över Grekland och EU:s räddningspaket

IMF skriver i en rapport citerad i Dagens Industri att givet att Grekland ingår i eurosamarbetet är en devalvering inte en möjlig utväg för landet.

Dagens Industri artikel byggde på en artikel i dagens Washington Post som kan läsas här

"Dann haben wir andere metoden"

Tjänstemännen bedömer i rapporten att Greklands "effektiva växelkurs", inom eurosamarbetet, är övervärderad med upp till 30 procent och att denna övervärdering måste pressas ut ur den grekiska ekonomin i en "lång och smärtsam process".

Att sänka kostnadsläget med 30 procent utan växelkursförändring innebär att lönerna måste sänkas, nominellt, med uppemot 30 procent.

Det skall göras samtidigt som antalet löntagare blir färre genom det sparpaket som regeringen har lovat Bryssel att genomföra.

Financial Times kommentator Martin Wolf (läs om honom här)  har i dag en artikel där han kommer fram till att Grekland kommer att misslyckas:

The story of the eurozone economy has, in consequence, been one of divergence, not convergence. The result is not just huge fiscal deficits, now that private-sector spending has collapsed, but a need to regain lost competitiveness.

But, inside the eurozone, this is possible only with falling wages, higher productivity growth than in Germany (and so soaring unemployment), or both.

Insisting that there will be no defaults, they /EU/ are protecting the financial sector from its stupidity.

The people of indebted countries are expected to pay, instead.

Is this going to prove an acceptable bargain, in the absence of a return to growth in stricken countries?

Hardly.

Read more here

Min slutsats är att marknaden förr eller senare, antagligen förr, kommer att bedöma det som uteslutet att Grekland kommer att klara de krav som EU har ställt för sitt stöd.

Snart kommer väl till och med Jan Björklund och Carl B Hamilton, men kanske inte Carl Bildt, att inse att EMU inte var någon bra idé.

Visst är det lite pinsamt för den svenska överheten att folket insåg detta redan år 2003.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det svänger fort på räntemarknaden

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen