Det värsta är över – Räntetoppen är nära

Det är, som bekant, alltid mer intellektuellt att vara tveksam och fokusera på problemen. Sådana finns. Dysterkvistarna hänger upp sin livsåskådning på tre delar:

För det första är det en bankkris. Allt elände slutar alltid i bankens knä, och nu har vi sett det amerikanska förspelet. Det kommer mera. Och om detta utvecklas till en finanskris så blir lågkonjunkturen till en global recession.

För det andra så kommer de kommersiella fastighetsbolagen att gå åt helsike, framför allt i Sverige. De har en massa obligationslån som förfaller och ingen vill refinansiera dem, varken gamla obligationsköpare eller de traditionella bankerna. Då återstår bara nyemissioner som sänker riskaptiten på alla finansiella marknader.

För det tredje mår vi privatpersoner uselt när paprikan kostar 40 kronor. Det är dyrt att vara människa. Och till allt detta ska läggas en ständigt hotande elräkning, fallande hus- och lägenhetspriser och – som den värsta löken på den mörka gamla laxen – en ränta som stiger.

Jag delar så klart oron. Allt annat vore naivt. Men 

En finanskris vill vi inte ha. Om det blir en sådan så har jag fel och allt blir mer eländigt.

Henrik Mitelman DI 3 april 2023

https://www.di.se/analys/det-varsta-ar-over-inflationen-faller-pa-bred-front/


Ingen fara på taket

I studion: Anders Borg, fd finansminister, Alexandra Stråberg, chefsekonom Länsförsäkringar, och finansmannen Sven Hagströmer. Programledare: Carolina Neurath Bengtsson.

Ekonomibyrån 31 mars 2023

https://www.svtplay.se/video/KnVo1dw/ekonomibyran/bankbubblorna


Danske Bank spår att ”bostadspriserna kommer att sjunka med 25 procent för att stabiliseras under sommaren när Riksbanken förhoppningsvis nått toppen på höjningscykeln.”

https://www.svd.se/a/5ByV96/danske-bank-ser-kraftigt-boprisfall-i-var


Nya siffror från SBAB visar att 94 procent av bolagets nya kunder valde rörlig ränta i mars.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Röd Öppning - Red Opening

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Tickande bomben i Heimstaden AB