Leta i den här bloggen

2019-11-25

Eurokrisen, fisksoppan och elitens olidliga dumhet

Har ett land sagt ja och gått med i EMU-klubben finns det ingen återvändo. Det är ett beslut av den typ som under tusentals år figurerat i heliga skrifter, sägner och folkliga urkunder. 

Paradiset förlorades, när Adam efter inrådan av Eva tog den första tuggan av det förbjudna äpplet. När Aladdin släppte ut anden ur flaskan kunde den inte tyglas längre. Kort sagt, en rad beslut är oåterkalleliga. Detta kan gälla allt från vardagliga beslut som att göra fisksoppa av sjötungan. Fisken är för evigt förlorad som Sole Meunière. 

Likadant är det med EMU. Har man gått med på att avskaffa den egna centralbanken och det egna myntslaget, det må heta krona, schilling eller pund, går det inte att ångra sig i efterhand. Centralbanken och kronan hör till det förgångna. 

Naturligtvis kan man börja om helt från början och skapa något helt nytt och okänt. Men kostnaderna, inte bara de ekonomiska utan även de sociala och politiska, skulle troligen bli oerhört höga.

Margit Gennser EMU - en kritisk analys, Fischer & Co 1997
http://www.nejtillemu.com/mg/emusomekonomiskt.htm

http://www.nejtillemu.com/mg/gensinh.htm

Margit Gennser var ordförande i styrelsen för Medborgare mot EMU - den borgerliga Nej-organisationen i folkomröstningen om EMU
http://www.nejtillemu.com/mg/gensemu.htm

Eurokrisen, fisksoppan och elitens olidliga dumhet
Rolf Englund 28 november 2011
https://englundmacro.blogspot.com/2011/11/eurokrisen-fisksoppan-och-elitens.html


Inga kommentarer: