Carl Bildt och u-båtarna "ett gift i samhällskroppen"

"Av prestigeskäl eller oförmåga att ta till sig ny information har delar av det politiska etablissemanget hållit fast vid en felaktig version av händelserna – sådant är gift i samhällskroppen", skriver i dag Dagens Nyheters tidigare politiske chefredaktör Svante Nycander på DN Debatt.

I överbefälhavarens krigsdagbok saknas vissa sidor från den natt då en skadad ubåt kan ha passerat ut från skärgården under eldförbud.

Ubåtsutredningen 2001:s huvudsekreterare, ambassadör Mathias Mossberg, slår in sista spiken i sin nya bok ”I mörka vatten – hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan” (Leopard).

Flera statliga utredningar försökte bringa klarhet i frågan. Men försvarsmakten hade satt kvalificerad hemligstämpel på känsliga dokument. Inte ens regeringens egen utredare fick ta del av dem. I Mörka vatten ger ambassadör Mathias Mossberg sin bild av vad som hände. Han berättar det som inte kunde skrivas i utredningarna och avslöjar vem som verkligen kränkte Sveriges gränser.

Läs mer här

Reinfeldt gick på några få år från att vara MUF-ordförande till att bli statsminister. Men kretsen kring Bildt, det sk Bunkergänget, har hela tiden varit stark och lyckades få Reinfeldt att utse Carl Bildt till utrikesminister.

Men nu borde Reinfeldt ha blivit stark nog att avskeda Carl Bildt.

Det verkligt pinsamma är givetvis att detta med u-båtarna är något som alla egentligen har känt till men i stort sett alla har låtit bli att röra i frågan därför att Bunkergänget varit så starkt.

Kanske är det så att det är Bunkergänget som är ett gift i samhällskroppen?

Det kan vara smärtsamt men nu borde det vara dags för avgiftning. Tur för Carl att detta aktualiseras just nu när Sverige har ordförandeskapet i EU - en sak som i svenska media framställs närmast som en seger i VM i fotboll, en våldsam överdrift. Det är ju ändå de stora pojkarna och Ministerrådets sekretariat som bestämmer.

Det är också något som alla vet men inte låtsas om.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Niklas Ekdal, bunkergängets apologet

Röd Öppning - Red Opening

Heimstaden Bostad vänder från vinst till mångmiljardförlust.