Leta i den här bloggen

2007-09-24

Dollarn var i dag måndag nere under 6:50 kronor, något som inte hänt sedan november 1992.

Dollarn var i dag måndag nere under 6:50 kronor, något som inte hänt sedan november 1992. Närmare bestämt den 19 november 1992, den dag kronan släpptes fri.

Kronförsvaret kostade hundratals miljarder till ingen nytta. Klockan 14.30 den 19 november kom beskedet från Riksbanken: kronan flyter fritt. Den omedelbara effekten blev att kronan försvagades med omkring 10 procent.

Under 1950-talet och 1960-talet växte den svenska ekonomin kraftigt och en dollar stod alltid i 5 kronor och 18 öre.

långt TT, ur Dagens Nyheter.

Den innehållsrika artikeln kan läsas här

1992 var också det år som USA senast hade balans, till och med ett litet överskott, i sin utrikeshandel. I år ligger handelsunderskottet på cirka 58 miljarder dollar - i månaden.

När Bildt-regeringen och Bunkergänget utan framgång försvarade inte kronan, utan kronkursen, ledde det fram till Sveriges djupaste depression sedan 1930-talet.

Liksom på 30-talet trodde de flesta att krisen berodde på underskottet i statsfinanserna, när det var tvärtom. Underskottet i statsfinanserna berodde på krisen.

Göran Persson har fått mycket beröm för sin sk sanering av statsfinanserna.

Det kan mycket väl vara så att det i själva verket gjorde ont värre.

Men sådan var tidsandan. Och Göran Persson är en pragmatisk person, som väl skrämdes av de fina men flinande 25-åringarna finansvalparna på Wall Street som det tidigare kommunalrådet i Katrineholm fick möta.


Några länkar


Kronkursförsvaret

Dollarn

Den svenska ekomins dollar-beroende

Inga kommentarer: