En ny ekonomisk ordning — ekonomisk nationalism med egenintresserade statliga ingripanden Google translate
En ny världsordning är här, och den ser mycket ut som merkantilism
När det globala finansiella systemet plötsligt kollapsade 2008, verkade det uppenbart att det hade sopat bort ett helt sätt att organisera världen.
Om kapitalismen skulle överleva skulle den behöva vändas upp och ner. Och så bevisar det. Och ändå, 16 år och fem presidentval efter att Lehman Brothers kollapsade, dyker alternativet fortfarande upp.
De två nyckelögonblicken av ekonomisk kris under 1900-talet var den stora kraschen 1929 och Richard Nixons slut på guldmyntfoten 1971.
Den version av kapitalismen som satte fart på den förgyllda tidsåldern och det rytande 20-talet gick plötsligt under i oktober 1929. Den ersattes av en modell som skulle kallas keynesianism
Till en början litade Herbert Hoovers administration på kapitalistisk kreativ förstörelse. De lät banker misslyckas, i hopp om att systemet skulle rensas, medan Amerika tog en katastrofal vändning mot protektionism med Smoot-Hawley-tullarna.
Franklin D. Roosevelt anlände 1933 fast besluten att balansera budgeten.
Det finansiella systemet kom till ordning och reglerades noggrant, mest känt av Glass-Steagall Act som förbjöd affärsbanker att ägna sig åt investeringsbanker.
Det eländiga stagflationära 1970-talet följde, men delar av en ny ordning föll stadigt på plats.
Thatcher-Reagan-världens kollaps 2008 var absolut, men ett svar tog ett tag att ta form. Rahm Emanuel, Barack Obamas första stabschef, sa "man vill aldrig att en allvarlig kris ska gå till spillo."
Men det är precis vad Obama-teamet lät hända.
Under påtryckningar från Tea Party-revolten övergavs tankarna på stora finansutgifter i New Deal-stil, men genom att trycka pengar förvandlade Federal Reserve vad som kan ha varit en skrikande brand till ett långsamt brinnande tågvrak.
Under Covid-19 spenderade Trump pengar i en omfattning som inte har setts i generationer, liksom många andra regeringar runt om i världen.
Trumps återkomst ratificerar till stor del en ny order som redan är på plats.
Om det finns en nedlagd ekonom som borde ta äran för den modell som nu växer fram, kan det bästa alternativet vara Jean-Baptiste Colbert, som drev Ludvig XIV:s skattkammare på 1600-talet och
vars namn nu är synonymt med läran om merkantilism - en filosofi om ekonomisk nationalism, med ingripande av staten om nödvändigt för att främja deras intressen på andras bekostnad.
Tanken att regeringar kan utöva sådant inflytande över den privata sektorn, såväl som internationell handel, har varit frånvarande från väst (om inte från Kina) i mer än ett sekel.
Nu har föreställningen slagit fast att det fria marknadssystemet verkligen misslyckades i den globala finanskrisen, och ansträngningarna att laga den inifrån har inte fungerat.
John Authers är senior redaktör för marknader och Bloomberg Opinion kolumnist. En före detta marknadskommentator på Financial Times, han är författare till "The Fearful Rise of Markets."
John Authers Bloomberg 22 november 2024
Engelsk text
Kommentarer