Minusräntorna beror på försvaret av euron

Fedchefen Alan Greenspan stod i början av 2000-talet på toppen av sin glans. Den legendariske journalisten Bob Woodward  - han som tillsammans med Carl Bernstein avslöjade Watergate och tvingade Nixon att avgå - gav ut boken Maestro: Greenspan's Fed And The American Boom.

År 2002 fick han av Queen Elizabeth II of the United Kingdom titeln honorary Knight of the British Empire för hans "contribution to global economic stability".

Sedan kom finanskrisen och Lehman Brothers gick i konkurs 2008. Katastrofen var nära och det råder nu så mycket konsensus som det kan bland ekonomer om att Greenspan var en av de skyldiga, genom att han hållit för låg ränta för länge.

Sedan kom eurokrisen.

Grekland låg sämst till, men det löstes akut genom att EU lånade ut pengar till Grekland så att Grekland kunde betala sin lån till bankerna.

- Den stora risken var att Grekland skulle utlösa en kris i italienska, franska och tyska banker. Nu finns i praktiken en EU-garanti för de utestående grekiska statsobligationerna, sade Anders Borg enligt TT den 22 februari 2012.

Men eurokrisen höll i sig. En vändpunkt kom när ECB-chefen Draghi 2014 höll en berömd presskonferens där han proklamerade att han skulle rädda euron, "whatever it takes", sänkte räntan till noll och sedan till under noll.

I mars 2015 inledde ECB Quantitative easing (QE) och hade i oktober 2018 köpt €2.5tn (1 tn = 1000 miljarder) av eurozonens värdepapper.

Därutöver infördes invecklade saker som Targeted long-term refinancing operation - TLTRO, Outright Monetary Transactions ("OMT") och Target2 European interbank payments system.

Draghi räddade euron, i alla fall tillsvidare, och har nu inför sin avgång samma stjärnglans som en gång Allan Greenspan.

Men ECBs minusräntor spred sig över världen, eldade på fastighets- obligations- och aktiekurser till en förfärande hög nivå.

Dessvärre verkar ingen veta hur man skall ta sig ur detta.

Hade Draghi inte behövt rädda euron "whatever it takes" hade vi inte haft dagens situation. 

Det hade varit bättre om euron inte hade funnits i dag. 
Det var dumt att införa den innan alla bitar var på plats, när det nu blir, om någonsin.


English version






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det svänger fort på räntemarknaden

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

Börsen i Stockholm och New York 4-5 augusti 2024