Katrine Kielos: Tysklands hela ekvation har fallit - men hon har fel
Landet har de senaste decennierna förlitat sig på billig energi från Ryssland, exportordrar från Kina och en nationell säkerhet som var delfinansierad av USA.
Men kriget i Ukraina stängde den ryska gaskranen, Kina köper i dag färre tyska bilar (och dumpar sitt eget bilöverskott på europeerna) och USA vill plötsligt att Europa själv betalar för sitt försvar.
Den tyska centralbankens chef Joachim Nagel sa i december till Financial Times att Tyskland av denna anledning bör låna mer pengar. På något sätt bör en ny tysk regering lätta på den tyska ”skuldbromsen” som konstitutionellt stoppar landet från att låna mer än 0,35 procent av BNP.
https://englundmacro.blogspot.com/2024/12/aven-du-min-bundesbank-president.html
https://www.ft.com/content/702d21e5-63d7-44c8-8fc2-e52d050146c7
Euroländernas gräns ligger på 3 procent av BNP (inte för att alla direkt hedrar den … ) men Tyskland har utrymme.
Tysklands ekonomiska identitet är sammankopplad med idéer om sparsamhet.
Reuters hänvisade häromveckan till ”Tysklands historiska kulturella motstånd mot skulder” när de försökte förklara den ekonomiska situationen i landet. Det är därför lätt att tro att den tyska ”skuldbromsen” är så mycket mer än en excentrisk konstitutionell mekanism.
Tyskland hade hyperinflation på 1920-talet, berättas det. Detta fick dem att rösta på ni-vet-vem … vilket blev välkänt dåligt. Alltså kastade sig landet efter andra världskriget i armarna på den statsfinansiella återhållsamheten.
Fast då har man glömt att den tyska skuldbromsen konstruerades år 2009. Inte år 1949. Den var en reaktion på den globala finanskrisen.Inte på Hitler.
Den dåvarande socialdemokratiska kanslern Gerhard Schröder kände sig tvungen att genomföra impopulära arbetsmarknadsreformer. Han gjorde dock bedömningen att det vore politiskt självmord att kombinera dessa även med budgetnedskärningar. Alltså blåste man istället på i valrörelsen.
Detta ledde till att Tyskland 2004 (tillsammans med Frankrike) bröt mot de Maastrichtkriterier som skulle hålla ordning på underskotten i euroområdet.
Katrine Kielos SvD 26 januari 2025
https://www.svd.se/a/8qzLmA/tysklands-ekonomi-sjuk-medicinen-kan-bli-svar-att-svalja
Popular mythology in Germany has it that the Weimar hyperinflation of 1922-23 led directly to the rise of Hitler. This is not true.
The Nazis only won 32 Reichstag seats in the election of May 1924, and just 12 in 1928.
The Nazi party did not become a popular political force until long after the hyperinflation period ended.
https://www.internetional.se/econusabub.htm#hitler
https://englundmacro.blogspot.com/2024/11/varfor-kollapsade-weimarrepubliken.html
Tillbaka till Rolfs länktips 25-26 januari 2025
https://englundmacro.blogspot.com/2025/01/rolfs-lanktips-25-26-januari-2025.html
Kommentarer