Johan Schück, Poltava-föreningens hovreporter

Johan Schück är intressant, i en viss mening.

Jag skrev om honom tidigare på denna blog 2012-02-04

Johan Schück är en kompetent ekonom och en kompetent journalist.
Han är också för en svensk anslutning till EMU, som sig bör för en folkpartist, och har varit det länge och dragit sig strå till Ja-sägarnas stack.

Johan Schück är ovanligt lämplig som studieobjekt för den framtida forskningen inom flera vetenskapsområden, ekonomi, statskunskap, psykologi och sociologi för att nämna några.

Forskarna kommer att ha till uppgift att förklara hur det kom sig att så många i det ledande skiktet i Europas länder kom att vara för det redan nu misslyckade fullskaleexperiment, eller rättare sagt vågspel, som EMU och euron innebar.

Kronkrigarna från valutafronten firar. Poltavaföreningen höll möte, skrev Carl A Hamilton i en legendarisk artikel i Aftonbladet 22/11 2002.


Nu tio år senare var det dags igen för Poltavaföreningen att fira sin seger hösten 1992.

Poltavaföreningens hovreporter Johan Schück inkallades under fanorna och resultatet blev två artiklar i Dagens Nyheter den 8 september 2012.

- Räntechocken en besk medicin som verkar än, var det genomgående temat.

Visserligen var det inte med glädje som Carl Bildt såg tillbaka på torsdagen den 19 november 1992 då kronan slutligen tilläts falla.

Sedan citerar han Carl Bildt som säger: "Sverige skulle ändå ha tagit sig ur krisen".

Naturligtvis, på något vis och till kostnaden av en intern devalvering som Grekland och Spanien med flera länder nu låtsas försöka till det tyska valet är över,

Därför var Sverige väl rustat inför finanskrisen, är en annan rubrik.

- Sverige tvingades låta kronan flyta. Ur detta misslyckande föddes en framgång.

Sverige fick visserligen betala ett högt pris för 1990-talskrisen, särskilt genom att arbetslösheten fastnade på hög nivå. Men samtidigt gavs chansen till stora förändringar som annars varit omöjliga.

Den massiva sammanhållningen, tvärs över de politiska blockgränserna, förlängde kampen onödigt länge. Men på plussidan fanns den växande insikten om att Sverige behövde grundligt reformeras.

Allt blev inte perfekt, men få längtar tillbaka till Televerkets monopol eller oändliga taxiköer.

Johan Schück vill få oss att tro att det inte var växelkursförändringen utan privatiseringen av Telia och avregleringen av taxiverksamheten som förde Sverige ur krisen.

Kanske någon i Uzbekistan, eller var landet heter, håller med om det.

Läs mer här

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

Börsen i Stockholm och New York 4-5 augusti 2024