Wolodarski och många försök av folkpartiet att regera med S


- När löntagarfonderna blev en stor fråga på 1970-talet, fick de borgerliga ett perfekt skäl att samverka. Marknadsekonomin var på allvar hotad.

Det skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, född 15 april 1978 i Oscars församling i Stockholm, DN 23 september 2018.

Han hade hittat ett klipp om FP:s landsmöte 1974 då fyra av de senaste årens ungdomsförbundsordföranden – Per Ahlmark, Per Gahrton, Lars Leijonborg och Johan Schück – hade undertecknat var sin motion, som samtliga var kritiska mot M. 

Full text

Däremot hade han inte hittat något om att i den gemensamma uppgörelsen om den ekonomiska politiken mellan Folkpartiet och socialdemokraterna våren 1974, den sk Haga-överenskommelsen, ingick att frågan om anställdas del i företagens förmögenhetstillväxt skulle bli föremål för en statlig utredning, Löntagarfondsutredningen.

(Gösta Bohman misslyckades att få den utredningen nerlagd eftersom Per Ahlmark då hotade att spräcka Fälldin-regeringen.)

Direktiven utarbetades av den dåvarande socialdemokratiska regeringen i nära samråd med Folkpartiet, i praktiken av Carl Lidbom och Carl Tham, som då var folkpartistisk partisekreterare.

Ur "Sockerbagare i doktorshatt" Per-Martin Meyersson (Fischer, 1997)


Ett villkor för att folkpartiet skall kunna godta ett system med löntagarfonder är att fonderna har någon form av individuell anknytning /RE: till skillnad från individuella andelar, anknytning kunde vara bidrag till semesterresan till Svarta Havet/, sade folkpartiledaren Per Ahlmark i en intervju i onsdagens DN-

"Rolf Englund diskuterar här fp:s inställning till löntagarfonderna med utgångspunkt i ett tidigare anförande av Ola Ullsten, vice ordförande i partiets riksdagsgrupp."

Rolf Englund på Dagens Nyheters ledarsida 1976-08-06


- Ola Ullsten torde vara den minst kände statsminister Sverige har haft under efterkrigstiden. 

Det beror knappast på usla historiekunskaper hos den yngre generationen. Snarare på att han är den regeringschef efter andra världskriget som suttit kortast tid på posten – ett knappt år. 

De flesta räknade nog med att de två återstående regeringspartierna – Moderaterna och Folkpartiet – skulle bilda regering tillsammans. (RE: Däribland Carl Bildt, som jag vill minnas hade ätit middag med Carl Tham). 

Men Ola Ullsten ville inte regera med moderatledaren. 
Tack vare att Socialdemokraterna la ner sina röster så kunde Ullsten tillträda.
KG Bergström Expressen 28 maj 2018


Samarbete mellan S och L har förekommit förr. Senast det skedde på allvar var runt 1990, då "århundradets" skattereform träffades mellan partierna, varav S var i regeringen.

https://www.arbetarbladet.se/artikel/opinion/ledare/historik-talar-for-samarbete-men-mer-skiljer-nu-an-1990

Löntagarfonderna





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det svänger fort på räntemarknaden

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen