Årets snackis i ekonomvärlden: Blir räntan lika låg som före pandemin?


Jean-Marc Natal är enhetschef på IMF. Hans slutsats var att den naturliga räntan i avancerade länder är ungefär på samma nivå som den var innan krisen.

Till SvD säger han att drivkrafterna som gjort att centralbankernas styrräntor var så låga innan pandemin – låga investeringar och ett högt sparande – inte har ändrats på något påtagligt sätt.

En värld med låga investeringar och ett högt sparande kommer även framåt att leda till ett lågt efterfrågetryck i ekonomin – något som i sin tur kommer innebära en återgång till låga räntor.

I rapporten drar Jean-Marc Natal slutsatsen att centralbankerna återigen kan tvingas köpa olika typer av värdepapper om inflationen återigen hamnar under deras inflationsmål, trots att de sänkt styrräntan till noll procent.  

IMF:s tidigare chefsekonom Olivier Blanchard, numera världsberömd ekonomiprofessor på Massachusetts Institute of Technology (MIT), luftat liknande tankar.

Det har även USA:s tidigare centralbankschef Ben Bernanke.

Men alla håller inte med.

Kenneth Rogoff ”vi befinner oss i en ny värld”, med högre räntor än tidigare. Rogoffs slutsats är att de låga räntorna efter den globala finanskrisen 2008 inte kommer att bestå

Harvard-kollegan Larry Summers, som var finansminister under USA:s tidigare president Bill Clinton, är inne på samma spår. För några år sedan fick han mycket uppmärksamhet för att han återupplivat ett annat gammalt begrepp: sekulär stagnation 

Ett skäl är den åldrande befolkningen. 

Så här långt har utvecklingen lett till att folk har sparat mer än tidigare. Men i takt med att fler når pensionsålder och dessutom lever längre än tidigare kommer de att sälja tillgångar och spendera pengarna  

Hemma i Sverige skrev Riksbanken nyligen att trenden för den naturliga räntan i en liten öppen ekonomi som den svenska bestäms nästan uteslutande av förändringar i omvärlden.

https://www.riksbank.se/globalassets/media/rapporter/ekonomiska-kommentarer/engelska/2024/structural-factors-determine-interest-rates-in-the-longer-run.pdf


Men enligt Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, finns skillnader på kort och medellång sikt

Den svenska naturliga räntan de närmaste åren är cirka en halv procentenhet lägre än USA:s. 

Jämfört med eurozonen är Sveriges naturliga något högre, tror hon.

Christina  Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, tror att den naturliga styrräntan i Sverige ligger mellan 2 procent och 2,5 procent. 

Det innebär att Riksbankens styrränta förmodligen kommer att pendla mellan 0 procent i en lågkonjunktur och 4 procent i en högkonjunktur.

Johan Carlström SvD 22 juni 2024

https://www.svd.se/a/dRlrKj/jean-marc-natal-nollranta-en-relevant-mojlighet


Den ”naturliga räntan” - r-star är en realränta

För Sverige skulle en naturlig styrränta då bestå av den naturliga räntan plus inflation på 2 procent.

Johan Carlström SvD 22 juni 2024

https://englundmacro.blogspot.com/2024/06/knut-wicksell-kallade-sin-ranta-for-den.html


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fjolåret blev strålande för flera av de största fondbolagen

In the perennial tussle between fear and greed, the former has seized the upper hand och Mattias Isakson, Swedbank

Röd Öppning - Red Opening